25 Aralık 2008 Perşembe

Cep telefonları kanser yapar mı?

Onkoloji enstitülerinde yapılan labaratuvar çalışmalarında cep telefonlarının yaydığı radyasyonun kansere yol açtığı şimdiye kadar bilimsel olarak kanıtlanamamış veya istatistiki olarak gösterilememiştir. Çalışmalar hâlâ sürmektedir. Çok yüksek radyasyon seviyelerinin insanlarda zararlı etkilere neden olduğu bilinmektedir. Ancak burada sözü edilen "yüksek radyasyon seviyesi" ile cep telefonları değil çok güçlü UHF/VHF televizyon vericileri, FM radyo vericileri ve radarlar kastedilmektedir. En çok korkulması gerekenler bunlardır.Örneğin İstanbul Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'nın UHF/VHF televizyon vericilerinin bulunduğu Çamlıca'da yaptığı çalışmalarda bu radyasyonun etkisi altında yaşayan insanların vücut sıcaklıklarının 2 derece daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Cep telefonuyla 6 dakikadan uzun konuşulmamalıdır. Oysa cep telefonuyla yapılan görüşmelerde eğer konuşma süresi 6 dakikayı geçmişse, sadece telefonun en yakın etkilediği kulak çevresindeki ve beyindeki dokularda yalnızca 0.5 derecelik bir sıcaklık artışı meydana gelir. 6 dakikadan daha kısa süren görüşmelerde böyle bir sıcaklık artışı meydana gelmez.Vücut ısısının yarım derece artması ile kanser arasında bir ilişki yoktur. Sıcaklık artışının vücuda hangi olumsuz etkileri olduğu henüz bilinmemektedir. Belki de vücudun dengesini bozuyor diye düşünülebilir. Fakat ortada cep telefonuyla meydana geldiği kanıtlanabilmiş başka bir hastalık da yoktur.

Baz istasyonları tehlikeli midir?

Baz istasyonları 20-45 watt civarında değişen güçlerle çeşitli binalara, kulelere, köprülere monte edilmektedir. Baz istasyonları televizyon vericileri kadar yoğun manyetik alan oluşturmazlar.
Uygun yerleştirilmiş baz istasyonlarının halk sağlığına olumsuz etkisi yoktur. Söz gelimi üzerinde kuvvetli baz istasyonu kurulmuş bir kulenin altındaki dolaşan bir kişinin alacağı radyasyon miktarı, cep telefonuyla konuşmakta olan bir kişinin alacağı radyasyonun "5000'de biridir". Yani baz istasyonları cep telefonundan daha az tehlikelidirler. Buna rağmen insanlar çevrelerindeki baz istasyonlarından daha çok endişe ederler.

Burada önemli olan nokta baz istasyonu takıldığı noktanın 16 metrekare civarında kimsenin bulunmaması gerekir. Yani baz istayonu bir binaya takılıyor ise en yakın daireden en az 4-5 metre yükseğe veya uzağa takılmalıdır. Bu mesafenin ötesi güvenlidir.

Cep telefonu alırken nelere dikkat etmeliyim?

Her cep telefonunun SAR değeri adı verilen bir radasyon yayma ölçüsü vardır. SAR değeri ne kadar düşükse o kadar iyidir. Alacağınız cep telefonunun SAR değeri 0.1 w/kg'ın altında olmalıdır.

Cep telefonu firmaları ürünlerinin üstüne SAR değerini yazmak zorundadır. Telefonunuzun SAR değeri muhtemelen pil yuvasının üzerindeki etiketlerde veya ürünün kutusunun içinde yazar.
Özetlersek
1- Televizyon ve radyo vericilerinden mümkün olduğu kadar uzakta yaşamak gerekir.

2- Cep telefonları ve baz istasyonlarının herhangi bir kansere yol açtığı henüz ispatlanamamıştır. Ancak bu konudaki araştırmalar hâlâ sürmektedir.

3- Tedbiri elden bırakmayınız ve telefonla konuşurken 6 dakikayı geçmeyiniz.

4- Mümkünse kulaklık kullanınız ve cep telefonunuzu vücudunuzdan uzakta taşıyınız.

5-Aldığınız cep telefonlarının SAR değerinin 0.1 w/kg altında olmasına dikkat ediniz.

6- Baz istasyonlarının halk sağlığı üzerine kanıtlanmış olumsuz hiçbir etkisi yoktur.

7- Apartmanlarda en yakın daireye 4 metre mesafede olacak şekilde kurulmuş baz istasyonlarının ne apartmandakilere ne de komşu apartmanlara hiçbir zararı yoktur.

8- Piyasada "radyasyonu emen ışıklı yapıştırma" diye satılan yapıştırmaların hiçbir faydası yoktur.

Konuyla ilgili web siteleri ve raporlar
# Dünya Sağlık Örgütü'nün elektromanyetik dalgalar, cep telefonları ve baz istasyonları hakkındaki raporu. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs193/en/
# IEGMP, Cep Telefonu Bağımsız Uzmanlar Çalışma Grubu'nun web sitesi. http://www.iegmp.org.uk

Editörün notu

Son günlerde basında sıkça "akustik nörinom, tükrük bezi kanseri vs " ile ilgili haberleri görmekteyiz. Elbette yapılan klinik çalışmalar artık sonuç veremeye başlayacaktır. Cep telefonu nispeten yeni bir teknolojidir henüz üzerinde güvenilir tıbbi istatistiki araştırmalar yapılacak kadar uzun süre kullanılmamıştır. Hâlâ ortada kesin sonuçlar yoktur.

Gelişmelerin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Tavsiyemiz yine aynı olacaktır, tedbiri elden bırakmayınız ve cep telefonuyla yapacağınız konuşmalarınızı fazla uzun tutmayınız.

Sağlıklı ve mutlu günler dileriz.
Kaynak

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Home | Kayıt RSS | Blogspot HTML | Cep Rehber | Cep Rehber | Cep Rehber

CEP REHBER © Template Design by Herro | Publisher : Templatemu