27 Aralık 2008 Cumartesi

Cep telefonu ile ilgili yanlış bilinenler

* Cep telefonu veya baz istasyonları radyasyon yaymaz: Elektromanyetik ışıma yayar. Yani bildiğimiz kimya dersindeki radyasyonla alakası yok. Ve yapılan hesaplamalar (geçen gün derste yaptı hoca:mrgreen:) baz istasyonlarının yaydığı enerjinin bir hücreden elektron koparmaya (iyonlaşmaya) yetmeyeceğini matematiksel olarak gösteriyor.
* Cep telefonu ABS’yi kilitlemez: Otobüslerde cep telefonu kapatma durumunun sadece bizim ülkemizde olduğunu söylemişti birileri. Onu bilmiyorum ama cep telefonu otobüsün elektronik işlevlerini engelleyemez onu biliyorum. Belki milyonda bir ihtimal engeller. Yok yok engellemez şaka. Ama boşverin böyle bilinsin. Eğer otobüslerde telefon yasak olmasa vay halimize. Telefon sesini kısmayı bilmediğimiz gibi bağırarak konuşuruz. Otobüs çok gürültülü olur.

* Cep telefonuyla konuştuklarımız uydudan aktarılmaz: Bu aslında GSM operatörlerinin bu işi daha pahalı bir işmiş gibi göstermek için bizde oluşturdukları bir düşünce. (Konuşmalar uydudan gidiyor, tabiki pahalı olacak.) Yok öyle birşey. Hiçbir zaman uydu kullanılmıyor GSM’de. Tamamen Telekom’un alt yapısını kullanıyor GSM operatörleri. Bazen direk kabloyla bazen radiolink (o baz istasyonlarının tepesindeki davul şeklinde antenler, baz istasyonlarının kendi aralarında haberleşmesini sağlıyor) kullanarak konuşmalarımız iletiliyor.

Ayrıca:

* SMS neden ucuz: Çünkü mesajlar çok az veri demek. İletilmesi çok kısa sürüyor. Onun için şöyle birşey yapabiliyorlar. Operatöre yükü çok az. 1 saniyelik konuşma belki yüzlerce mesaja bedel. (hesaplamak lazım)
* “Hatlar meşgul”ün mantığı: Telekomünikasyon kurumu tarafından operatörlere ayrılan frekans aralıkları vardır. Bu sebeple bir mahalleye yayın yapan baz istasyonunun belli bir kapasitesi var. Bir frekans kanalından konuşabilecek kişi sayısı belli, frekans kanalı sayısı da belli. O baz istasyonunda o an konuşan çok kişi olduğunda sizi kabul etmiyor bunun için.
(Tabi başka sebepler de var)

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Home | Kayıt RSS | Blogspot HTML | Cep Rehber | Cep Rehber | Cep Rehber

CEP REHBER © Template Design by Herro | Publisher : Templatemu