29 Aralık 2008 Pazartesi

Dikkat! Cep Telefonları Siber Saldırıların Hedefinde

Botnetler üzerinden bilgisayarları kullanılarak mağdur edilen onlarca insanın hikayesini okuduk, aktardık. Sıra, şimdi çok daha yaygın kullanılan mobil araçlarda ve özelliklerde cep telefonlarında. Güvenlik uzmanları uyarıyor: hali hazırda risk küçük olabilir, ancak bilgisayarlar aracılığıyla yaşananların benzeri tatsız sürprizlere hazır olun!

Cep telefonunda, son kullanıcılara hitap eden güvenlik yazılımlarının henüz yeterince gelişmediğine dikkati çeken güvenlik uzmanları, konunun şu an için muhatabının operatörler olduğunu belirtiyorlar. Ancak yetkililer, bu arada cep telefonu kullanıcılarının bilgisayarlardakine benzer korunma tedbirlerini cep telefonlarında da uygulamalarını öneriyorlar.

Georgia Bilgi Teknolojileri Güvenlik Merkezi'nin(GTISC), her yıl yayınladığı Siber Tehlike Raporu'nun bu yılki nüshasında, mobil cihazların ve özellikle de cep telefonlarının çok daha hassas olduklarına dikkat çekildi. Raporda, sayıları artan akıllı telefonlar dolayısıyla kuruluşların, finansal ve ödeme altyapılarını çok daha kolay erişilebilir kıldıklarına işaret edilerek, cep telefonlarının siber suç odakları için cazip bir platform halini aldığı belirtildi.

Mobil şirketler için, zararlı virüsleri takip eden ve yazılım çalışmaları yapan Adaptive Mobile'dan Simeon Coney, zararlı yazılım ve spam artışının, bilgisayarlarda bu tür olumsuzlukların ilk ortaya çıktıkları döneme benzerlik gösterdiğini söyledi. Şu anda en çok rastlanılan virüs tipinin, bulunduğu cep telefonunu arayan kişilerin cep telefonlarına hızlı bir şekilde yayılabilen bir tür olduğunu belirten Coney, operatörlerin her gün 100 binlerce virüs saldırısıyla karşı karşıya kaldıklarını ve bunun bir önceki yıla göre yüzde 50'lik bir artış anlamına geldiğini söyledi.

Pek çok abonenin, şimdilik, enfekte olmadığını ifade eden Coney, bunun büyük ölçüde virüslerin yeterince gelişmiş özellikler taşımamasından kaynaklandığını söyledi. İlk nesil cep telefonu virüslerinin 'çalıştırılabilir dosyalar' şeklinde gönderilmelerinin operatörler ve kullanıcılar tarafından kolaylıkla tespit edilmelerini sağladığını ifade eden Coney, ancak son dört ay içerisinde virüslerin kendilerini MP3 dosyası, fotoğraf dosyası ya da bir medya dosyası şeklinde göstermelerinin kullanıcılar için ciddi bir risk anlamına geldiğini söyledi.

Cep telefonu kullanıcılarının, olası riskleri bertaraf edebilmelerinin, bilgisayar kullanırken sergiledikleri 'şüpheci' yaklaşımı sürdürmeleriyle sağlanabileceğini belirten Coney, mesaj ve eklentileri açmadan önce iletinin kaynağından emin olunması gerektiğini söyledi. Simeon Coney, cep telefonu faturalarını kontrol etmenin ve bluetooth bağlantısını kapalı konuma getirmenin önemli olduğuna dikkati çekti.
Murat Çehreli - murat.cehreli@turk.internet.com
Kaynak

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Home | Kayıt RSS | Blogspot HTML | Cep Rehber | Cep Rehber | Cep Rehber

CEP REHBER © Template Design by Herro | Publisher : Templatemu