26 Aralık 2008 Cuma

UYAP SMS Bilgi Sistemi

UYAP SMS BİLGİ SİSTEMİ NEDİR?
Adalet Bakanlığı, mahkeme kararlarının ve diğer adli işlemlerin SMS yoluyla ilgililerin cep telefonlarına gönderilmesi için AVEA ve TURKCELL’le işbirliği protokolü imzalamıştır.

Ulusal Yargı Ağı Projesi’nin (UYAP) mobil ayağını teşkil eden UYAP SMS Bilgi Sistemi’yle avukatlar ve vatandaşlar dava açılması, icra takibi başlatılması, duruşma tarihi gibi bilgileri adliyeye gitmeden cep telefonlarına gönderilen kısa mesajlarla öğrenebilmektedir.

UYAP SMS Bilgi Sistemi; mahkemeler, Cumhuriyet savcılıkları ve icra daireleri gibi adli birimlerce gerçekleştirilen ve taraflara iletilmesi gereken bilgi, veri ve duyuruların GSM Operatörleri aracılığıyla avukatlara ve ilgili kişilere SMS yolu ile sunulmasını amaçlıyor. Bu sistem sayesinde, adli makamlardaki yetkililer, UYAP portalları üzerinden işlemlerini onayladıkları anda otomatik olarak ilgili kişilere SMS gönderilecek.

1 Nisan 2008 tarihinde hizmete girmesi planlanan sistem, avukat ve vatandaşların adliyelere giderek ilgili oldukları dosya ya da işlemler hakkında bilgi almak için harcadıkları zaman, emek ve masrafı ortadan kaldıracaktır. UYAP SMS Bilgi Sistemi ile adli işlem bilgilerinin taraflara en hızlı şekilde bildirilmesi, bilgilere her an her yerden ulaşılabilmesi, tarafların UYAP sistemindeki dosyalarında yapılan işlemlerden anında haberdar edilmesi, tebligat sürecinin kısaltılması ile tebligat ve kırtasiye giderinin azaltılması hedeflenmektedir. Ayrıca sistemin yaygın bir şekilde uygulanmasıyla adliyelerdeki iş yükünün azalması, işlemlerin hızlanması ve uygulamada şeffaflığın sağlanması beklenmektedir.

SMS Türleri

4 çeşit SMS işlemi bulunmaktadır
– Sorgu SMS
- Tarafın UYAP sistemi üzerinden cep telefonu ile T.C. Kimlik
numarası ve dosya numarasını yazarak anlık sorgulama yapabilmesi
– Bilgi SMS
- Kayıtlı abone olan tarafın cep telefonuna dosyası ile ilgili bilgi mesajı
gönderilmesi
– Avukat SMS
- Avukatın vekili olduğu dosyalar için Sorgu SMS ve Bilgi SMS ten
faydalanabilmesi
– UYAP SMS
- UYAP ekranından dosya taraflarına SMS gönderimi için kullanılır.

Kaynak

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Home | Kayıt RSS | Blogspot HTML | Cep Rehber | Cep Rehber | Cep Rehber

CEP REHBER © Template Design by Herro | Publisher : Templatemu