31 Aralık 2008 Çarşamba

Cep telefonunda Türkçe SMS gönderin

Türkçe harfler olan ’ş,Ş,ğ,Ğ,ç,ı,İ’nin cep telefonu kısa mesajlarında (SMS) kullanılmasına 1 Nisan’da başlanıyor.
Bu harflerin, Uluslararası Cep Telefonları Birliği’nin (GSMA) alfabesinde yer alması için Telekomünikasyon Kurumu (TK) önderliğinde operatörler ve cep telefonu üreticileri başta olmak üzere konunun bütün tarafları bir yıldan fazla süredir mücadele veriyordu. Bugüne kadar, GSMA’in alfabesinde bulunmaması nedeniyle, bu karakterlerin yer aldığı SMS’lerin uzunluğu düşerek birkaç mesaj ücretiyle fiyatlandırılıyordu. Türkçe karakterler, yurtdışı dolaşımda (roaming) da kullanılabilecek.
UYUMSUZ CEP İTHAL: TK’nın kararıyla 1 Temmuz’dan itibaren de Türkçe karakterlere uyumlu olmayan cep telefonlarının ithali yasaklanacak. 1 Nisan-1 Temmuz tarihleri arasındaki süreçte ise, cep telefonları Türkçe karakterlere uyumlu hale gelene kadar operatörler, Türkçe karakterlerin kullanıldığı SMS’lerin ekstra fiyatlarını kendileri karşılayacak. Bu süreçte cep telefonu sahiplerini telefonlarını yeni sisteme uyum için güncellemesi gerekiyor. Ancak güncelleme yapmayanlar da, Türkçe harfleri mesajlarında kullanabilecek.

TEKNİK ÇÖZÜMÜ VODAFONE BULDU: Daha önceden Oksijen ismiyle faaliyet gösteren Vodafone IT Hizmetleri ise, TK’nın desteğiyle Türkçe karakterlerin GSMA’in GSM standartlarına eklenmesine önerdiği teknik çözümlerle katkı sağladı. Şirketin Yazılım Mühendisi Murat Eren’in SMS’ler için kullanılan mesaj tablosunun genişleme tablosunda yapılacak düzenlemelerle Türkçe harfleri uluslararası alfabeye katma önerisi, Üçüncü Nesil Ortaklık Projesi (3GPP) üyeleri tarafından kabul edildi. Murat Eren, GSMA’in Atina, Meksika’da düzenlediği toplantılarda Vodafone olarak teknik öneride bulunduklarını belirterek, "1 Şubat’ta, Meksika’da yapılan 3GPP toplantısında Vodafone Group R&D’den Peter Dawes, standartta değişiklik önerisi yaptı. 21 Şubat’ta Atina’daki toplantıya da katıldık. 5-7 Mart’ta ise, Meksika’daki 3GPP toplantısında değişiklik kabul edilerek standart haline geldi" dedi.

ATİNA’DA ÖNERİLDİ: 19-21 Şubat’ta Atina’da yapılan toplantıda, Türkçe karakter sorununun çözümü için Blackberry’nin yaratıcısı RIM’den Ian Harris ve Vodafone’dan Murat Eren’in teklifleri olan Ulusal Genişleme Tablosu (Single Shift), Ulusal Ana Tablo (Locking Shift) birleştirildi. 1 Temmuz’da uygulamaya girecek Ulusal Genişleme Tablosu’nda Türkçe harfler 2 karakterlik, diğer harfler bir karakterlik yer tutacak. Murat Eren, Atina’daki toplantıda Türkçe karakterlerin sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada kullanılmasının önemini vurguladıklarını ve toplantı sonrasında teklifin oybirliğiyle kabul edildiğini kaydetti.

DİĞER ÜLKELERE DE ÖRNEK: Murat Eren, Türkçe karakterlerin kullanımının kabul edilmesinin GSM alfabesinde yer almayan diğer ülke dillerine de örnek teşkil edeceğinin altını çizdi. Eren, "GSM Alfabesine giren ilk dil Türkçe oldu. İspanyolca, Kuzey dilleri, Macarca gibi dillere özgü harfler de alfabede yer almıyor" diye konuştu.

Alfabe farklılığından fazla ücret ödeniyordu

DAHA önceden yedi Türkçe karakterin GSM Alfabesi’nde yer almadığını ifade eden Murat Eren, şu bilgileri verdi: "Bu karakterler kullanıldığında bazı telefonlar otomatik olarak cep telefonlardaki diğer alfabe olan Unicode’a geçiyordu. Alfabe farklılığı yüzünden de bir kısa mesaja standart GSM’e 160 karakter yazılabilirken, Unicode’da en fazla 70 karakter yazılabiliyordu. 160 Unicode karakterlik mesaj ancak 3 SMS’e sığabildiği için telefon tarafındna üç parçaya bölünerek gönderiliyor ve üç SMS olarak ücretlendiriliyor."
(Hurriyet)

Devamını Okuyun!

Cepten cebe bedava SMS

Symbian destekli cep telefonlarında artık mesajlaşma için para ödeme dönemi sona eriyor...

Gerçekten şimdiye kadar denenmemiş bir yöntem kullanan Tawfik Dialer yazılımı, işletim sistemi olarak Symbian kullanan telefonlar üzerinde kullanılabiliyor. Çalışma mantığı ise oldukça basit. Yazılım, gönderilmek istenen mesajı mors alfabesine benzer bir şekilde kodluyor ve karşı telefona buna göre bir dizi çağrı bırakıyor.
Karşıdaki telefon da bu çağrıları tekrar harfe dönüştürüp kullanıcısına mesaj olarak sunuyor. Sistemin çalışması için her iki telefonda da bu yazılımın yüklü ve çalışır durumda olması gerekiyor. Bu noktada sorun yaşamamak için tabi ki karşı tarafın gelen çağrılara cevap vermemesi ve meşgule düşürmemesi gerekiyor.

Ayrıca aranacak numaranın mutlaka +90542... şeklinde uluslarası formatta girilmesi gerekiyor. Telefon hiçbir şekilde açılmadığı için herhang bir tarafa ücret yazmıyor ve kontör azalmıyor. Bu şekilde eğerli mesajın alınmasını bekleyecek kadar yeterli sabrınız varsa maksimum 40 karakter sınırı ile istediğiniz kadar sms gönderebilmeniz mümkün. Bizden size tavsiye telefonu sessize almayı unutmayın :)

Adım adım kullanım ipuçları:
1. İlk olarak yazılım üzerindeki SetNumber seçeneğini kullanarak numaranızı girin.
2. Ardından mesaj yollanacak numarayı uluslarası formatta belirtin.(+90542... şeklinde)
3. SetMessage seçeneği yardımıyla maksimum 40 karaktere kadar mesajınızı girin.
4. Send seçeneği seçin ve yollama işleminin tamamlanmasını bekleyin. İşte hepsi bu...

Eğer wap bağlantısı kullanıyorsanız yazılımı wap.GetJar.com sitesinden doğrudan telefonunuza indirebilirsiniz. Bunun için Quick Download seçeneği altından 5183 download kodunu kullanmanız yeterli. PC altından indirip daha sonradan yüklemek için ise buraya tıklayın.

Uyumlu telefonlar: Nokia 3230, 6260, 6600, 6620, 6630, 6670, 6680, 6681, 6682, 7610, N70, N72
Kaynak

Devamını Okuyun!

Cep Telefonuyla Gözü Kapalı Sms Gönderme Rekoru Kırdı

Yeni Zelanda' da Elliot Nicholls adındaki bir genç, gözleri kapalı olarak cep telefonundan 160 karakterlik bir SMS mesajını 45 saniyede göndererek, önceki 83 saniyelik rekoru kırdı.
Yeni Zelanda' da Elliot Nicholls adındaki bir genç, gözleri kapalı olarak cep telefonundan 160 karakterlik bir SMS mesajını 45 saniyede göndererek, önceki 83 saniyelik rekoru kırdı.
Elliot (17), "Genera Serrasal Musand Pygocentrus adındaki jilet dişli piranhalar dünyanın en yırtıcı hayvanları olmasına rağmen gerçekte insanlara nadiren saldırır" cümlesini ilk seferde 51 saniyede gönderebilirken, dördüncü denemesinde bunu 45 saniyeye düşürdü.
Kendisine bunu nasıl başardığı sorulan Elliot "Yarışmaya girmeden önceki son hafta, günde 20 dakika çalışıp tuşları hafızama yerleştirdim. Zaten her gün arkadaşlarıma yaklaşık 50 mesaj yolluyordum. Elimde 4 telefon eskidi" diye konuştu.
Babasının her yaş gününde kendisine Guinness Rekorlar Kitabı'nın son sayısını hediye ettiğini söyleyen Eliot, "Tuhaf olaylar daima ilgimi çekmiştir" diye de ekledi.
Kaynak

Devamını Okuyun!

Cep telefonundan SMS ile İngilizce

ODTÜ'lü araştırmacılar, cep telefonlarının kısa mesaj (SMS) ve çoklu ortam (MMS) servisleri ile yabancı dil öğrenimi sağlayan yeni bir sistem geliştirdi. Sistemle görsel teknolojilerle desteklenmiş yabancı dil metinleri belli aralıklarla cep telefonundan SMS ve MMS yoluyla alıcılara yollanıyor.
Araştırmacılara göre, öğrencilerin anında baktığı ve istediği zaman tekrar bakabildiği cep telefonu mesajları, internet ya da ders notlarından daha etkin öğrenme sağlıyor. ODTÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kürşat Çağıltay, Yabancı Diller Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gölge Seferoğlu ve Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Murat Saran ile ortaklaşa yürüttükleri proje hakkında bilgi verdi. Çağıltay, 2 yıl süren araştırmalarının TÜBİTAK tarafından desteklendiğini ve araştırmada elde ettikleri veriler için uluslararası patent başvurusu yaptıklarını kaydetti. Bilgisayar ve iletişim teknolojilerindeki baş döndürücü gelişmelerin toplumsal yaşamın pek çok alanında değişikliklere neden olduğunu anlatan Çağıltay, bu gelişme ve yeniliklerin en çok etkilediği alanlardan birinin de eğitim olduğunu vurguladı. Tüm gelişmelere rağmen Türkiye'deki öğrencilerin kişisel bilgisayarlara sahip olma oranının yeterli düzeyde olmadığını vurgulayan Çağıltay, kişisel bilgisayarlardan çok uzun bir süre sonra kullanılmaya başlanan cep telefonlarının, tüm dünyadaki kişisel bilgisayarın sayısından 5-10 kat daha fazla olduğunu vurguladı. *''Amaç cep telefonunu öğretimde kullanmak''* Cep telefonlarının öğrenme ortamlarında kullanımının tüm dünyada çok yeni bir gelişme olduğunu anlatan Çağıltay, ODTÜ'de gerçekleştirdikleri projelerinde son yıllarda kullanımı oldukça yaygınlaşan cep telefonlarının öğretim ortamlarında kullanımının potansiyelini araştırdıklarını ifade etti. Çalışmalarında cep telefonu kullanarak alıcılara MMS mesajları yoluyla İngilizce konu anlatımını içeren bilgiler yolladıklarını ve sonrasında yine cep telefonu üzerinden SMS mesajları ile sınav uygulayarak eğitimin başarısını ölçen bir eğitim yöntemi tasarladıklarını ifade eden Çağıltay, şu bilgileri verdi: ''Projede, cep telefonlarının MMS ve SMS özelliğini kullandık. 2 ayrı cep telefonu operatörü ile birlikte çalıştık. Çalışmamızda öncelikle İngilizce metinler için görsel tasarımlar hazırladık. Her bir metin için çeşitli renklerde ve karakterlerde yazılar kullandık. Ardından da bu metinleri seslendirdik. Yaklaşık 66 kişilik bir gruba bu metinleri SMS ve MMS olarak yolladık.Projenin ikinci aşamasında da geliştirdiğimiz sistemle, internet ve diğer öğrenme yöntemleri arasındaki karşılaştırmaları ortaya koymak için aynı içerikleri internet sayfası ve basılı ders notları olmak üzere üç farklı yöntemle öğrencilere sunduk. Uygulama öncesinde ve sonrasında yapılan sınavlarda başarıyı karşılaştırıldığımızda ise cep telefonu üzerinden gönderilen MMS'lerle çalışan öğrencilerin internet uygulaması ile desteklenenlerden yüzde 52, kağıt üzerindeki ders notları ile desteklenen öğrencilerden de yüzde 46 oranında daha başarılı oldukları ortaya çıktı.''
(Mynet)

Devamını Okuyun!

SMS’le gelen ‘cep’ virüsüne dikkat

Güvenlik şirketi McAfee, yeni tip bir virüsün gelecek günlerde cep telefonları arasında yayılacağını öngörüyor.
McAfee’nin Türkiye dağıtıcısı Intellect tarafından yapılan açıklamada, şimdiye dek e-postalarda aktif olan virüsün ‘SMiShing’ adlı virüsün yeni bir türünün, SMS yoluyla yayıldığını açıkladı. Açıklamada, bazı cep telefonu kullanıcılarına
‘Arkadaşlık sitemize kaydınızı onaylıyoruz, günde 2 dolar ödemeniz var. Ödemediğiniz takdirde siparişiniz iptal edilecektir’ şeklinde bir SMS mesajı atıldığı ifade edildi. Bu SMS’nin kullanıcıyı bir internet sitesine yönlendirdiği ve kullanıcının siteye girmesiyle birlikte Truva atı virüslerinin web uyumlu telefonlara yüklendiği belirtildi. Truva atı programın yüklendiği cep telefonu, sahibinin kontrolünden çıkarak hacker’ların kontrolüne geçiyor.
Kaynak

Devamını Okuyun!

Trafikte Cep ve SMS Kullanımı Riski Dikkat Çekiyor

Sürücülerin, trafikte SMS yazmalarının ya da göndermelerinin hem kendileri, hem de yayalar için büyük bir risk teşkil ettiğini belirten Weprin, sürücülerin böyle bir durumda oluşturdukları riskin gözardı edilemeyecek kadar büyük olduğuna ve ivedilikle tedbir alınmasının gerektiğine dikkat çekiyor.
Trafik içerisinde sürücülerin telefonlarıyla konuşmaları ve ya SMS yazmaları kimi zaman büyük riskleri de beraberinde getiriyor. Bu nedenle yaşanan kazalarda bir çok kişinin canının yandığı biliniyor. Bu endişeler devlet görevlilerini ve siyasetçileri harekete geçiriyor. New York belediyesinde meclisinde görevli David Weprin, araç kullanırken SMS göndermeyi ve hatta okumayı yasaklayan bir karar alınması için çalışmalar başlatacağını açıkladı. Sürücülerin, trafikte SMS yazmalarının ya da göndermelerinin hem kendileri, hem de yayalar için büyük bir risk teşkil ettiğini belirten Weprin, sürücülerin böyle bir durumda oluşturdukları riskin gözardı edilemeyecek kadar büyük olduğuna ve ivedilikle tedbir alınmasının gerektiğine dikkat çekiyor. Üzerinde çalıştığı teklifle şehir sınırları içerisinde, trafikte SMS kullanımının tamamen yasaklanmasına çalışan Weprin, yasağı ilk kez ihlal edenlere 100 dolar para cezası uygulanmasını teklif ediyor. Teklifin hazırlanmasına, geçtiğimiz yaz New York'ta 5 gencin hayatına mal olan trafik kazasına SMS kullanımının neden olmasının etkili olduğu belirtiliyor. Nationwide Insurance sigorta şirketinin 2006 yılında yaptığı bir araştırmaya göre, araç kullananların yüzde 19'unun direksyon başında SMS hizmetini kullandıkları ve bu sayının 18-27 yaş arası sürücülerde yüzde 37'ye kadar çıkabildiği ortaya çıkmıştı. İngiltere'de yapılan bir denemede, 110 kilometre hızla giden bir araçın telefonla konuşan sürücüsünün aniden fren yapması gerektiğinde fren yapma mesafesinin alkollü sürücüden daha fazla bir süre aldığı gözlenmişti. Buna göre normal sürücü 31 metre, alkollü sürücü 35 metre, kulaklık ile cep telefonu ile konuşan sürücü 39 metre ve cep telefonunu elinde tutarak konuşan sürücü ise ancak aracını 45 metrede durdurabiliyor. Geçtiğimiz aylarda İzmir'de yapılan rutin denetimlerde, araç kullanırken cep telefonuyla konuşma sayısında yüzde 419'luk bir artışın tespit edildiği açıklanmıştı. Yapılan istatistiki değerlendirmelere göre 2007'nin ilk üç ayında toplam 1318 kişinin araç kullanırken telefonla görüştüğü tespit edilirken, 2008'in aynı döneminde oranın 6 bin 842'e yükselmesi dikkati çekti. Türkiye'de, Ocak 2008'de yürürlüğe giren trafik cezalarını düzenleyen hükümlere göre cep telefonuyla konuşmanın cezası 55 YTL.
Kaynak

Devamını Okuyun!

29 Aralık 2008 Pazartesi

Cep Telefonu Bilgileriniz Gizli Kalmıyor

Unutulan, çöpe atılan, çalınan, kaybolan ya da başkasına devrettiğiniz telefonlar güvenlik riskleri yüzünden tehdit oluşturuyor.
Son teknoloji cep telefonları gizli bilgileri güvenle saklama sorununu daha da arttırıyor. İkinci el 5 telefondan biri gizli bilgi taşıyor. British Telecom, Galler Glamorgan Üniversitesi ve Avustralya Edith Cowan Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen araştırmaya gore ikinci el iletişim cihazlarının önemli bir oranı gizli şirket bilgisi ve kişisel bilgi taşıyor. Akıllı telefon olarak bilinen yetenekli telefonların gizli bilgi konusunda sabıkaları da kabarık. 160′ın üzerinde kullanılmış cihazın incelenmesi sonucunda, bu cihazlarda, satış detayları, finansal şirket verileri, banka hesap detayları, duyarlı iş planları, yönetim kurulu toplantılarının detayları ve kişisel tıbbi detayları içeren birçok bilginin mevcut olduğu görüldü. En çok gizli bilgi içeren cihazların kullanılmayan Blackberry olduğu görülüyor. Bu cihazlarda şifreleme gibi birçok güvenlik özelliğinin bulunmasına rağmen çoğu dosyanın korunmamış olduğu sonucuna varıldı.

AKILLI TELEFON RİSKLİ

İncelenen telefonların yüzde 43′ününün, kurumlara ve şirketlere zarar verecek kişisel, kurumsal ve özel bilgi içerdiği görüldü. Giderek mobil hale gelen işgücünü desteklemek için bu tür cihazların daha çok satın alınması ve kullanılmasının bu duruma neden olduğu düşünülüyor.İkinci el cep telefonlarının yüzde 23′ü ise, telefonun ait olduğu bir önceki kişiyi ve şirketi bulmak için yeterli kişisel bilgiyi içeriyor. Piyasada akıllı telefon adı altında satılan yetenekli telefonlarda gizli bilgileri kaptırma riski artıyor. Uzmanlar bu tür telefonlar kullanılmadan önce çalışanların güvenlikle ilgili uyarılıp eğitilmesi gerektiğini vurguluyor.

Şirket bilgileri cepte saklı!

Özellikle e-posta, şirket bilgilerinin olduğu telefonların dikkatli kullanılması Araştırmayı yöneten BT Bilgi Güvenliği Araştırma Başkanı Dr. Andy Jones, şunları söyledi: “İkinci el cep telefonlarının yol açtığı güvenlik sorunlarına karşı bilgileri korumak için uygun araçların olduğu düşünülürse, kurumların ikinci el cep telefonu dağıtırken neden gerekli önlemleri almadığı merak konusu. Her gün kullanılan bu cihazlar yüksek miktarda duyarlı bilgiyi depolayacak gelişmiş bir dijital hafızaya sahip. Kuruluşlar, herhangi bir veriyi yok edecek uygun işlemlerin yapıldığından ve bu işlemlerin etkili olduğundan emin olmalılar.” Glamorgan Ünüversitesi Araştırma takımını yöneten Dr. Iain Sutherland ise şunları ekledi: “Birçok büyük kuruluş, kullanılmayan ikinci el cep telefonlarını yardım derneklerine bağışlıyor. Bu da tehlikeli olabiliyor. İşletmeler, mobil cihazlardan ele geçirilebilecek verinin büyüklüğünün farkında değiller. Mobil cihazların çoğu, mobil iletişim hizmetinin bir parçası olarak bir tedarikçiden sağlandığı için durum daha da karmaşık bir hal alıyor. Bu cihazların bir ya da iki sene içinde kullanım süresi dolduğundan az ya da hiç yok denecek kadar bir hurda değeri taşıyor ve çoğu durumlarda hala taşıyabileceği bilgi anlamında önemsenmiyor.

Ajanda, randevu ve hesap numaraları bile tehlikede

Örneğin, büyük bir Japon şirketinde çalışan bir EMEA satış direktörü tarafından kullanılmış olan Blackberry’nin incelenmesi sonucu arama kaydına, adres defterine, ajandaya ve mesajlara ulaşılabildi. Ulaşılabilen bilgiler arasında: Bir sonraki dönem için kurumun iş planı, ana müşterilerin adı ve onlarla olan ilişkilerin durumu, kişilerin destek çalışanlarıyla olan ilişkisi, kişilerin çocukları, meslekleri, eğilimleri, medeni durumları, adresleri, randevuları ve doktor adresleri gibi özel bilgileri, Banka hesap numaraları ve banka kodlarına ulaşılabiliyor.

Türkiye’de kayıp ve çalıntı cep telefonu ihbarı arttı

Cep telefonu seri numaralarının isimlere kaydedilmesinden sonra Türkiye’de çalıntı telefon olaylarında önemli ölçüde düşüş olmuştu. Ancak 2008 yılında ithalat rakamları yılın sonuna doğru düşerken kayıp ve çalıntı rakamları geçen yıla göre atış gösterdi. Geçtiğimiz doğrulanan 18 bin ihbar varken, bu yıl 11 ayda doğrulanan ihbar sayısı 26 bin 800 oldu. Türkiye’de kayıp ve çalıntı ihbarı eski adı Telekomünikasyon Kurumu olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTİK) yapılıyor. Kurum, cep telefonu sahiplerine telefonun seri numarasının (IMEI) mutlaka kaydedilmesi gerektiğini vurguluyor.

Şifrelemek riski azaltıyor

* Cep telefonunun kaybolmasına veya çalınmasına karşı bilgilerinizi en az ayda bir defa yedeklemek gerekiyor.

* IMEI olarak bilinen cep telefonunun seri numarasını saklamak telefonun kullanımını önlemek için yararlı oluyor.

* Cep telefonundaki bilgileri hem USB belleğe hem de bilgisayara aktarılabiliyor.

* Dizüstü bilgisayar veya cep telefonunu farklı teknolojilerle daha açılışta şifre kullanmak risk oranını düşürüyor.

* Bazı uygulamalar, şirket ve kişisel bilgiler için de cep telefonunda ayrı ayrı şifreleme uygulanıyor.

SABAH

Devamını Okuyun!

Cep telefonu hastalıkları artıyor

Kanserle ilgili bulguların ardından şimdi de cep telefonlarının insan cildine zarar verebileceği aktarıldı. Son dönemde bu tarz şikayetlerde ise artış yaşanıyor.
Önceki gün Uluslararası Kanser Araştırma Merkezi kaynaklı haberde aktardığımız kanser riskinin ardından bir diğer hastalık açıklaması da İngiltere'den geldi. Uzun süreli kullanımlarda özellikle de telefonların metalik kısımlarının cilde temas ettiği noktalarda alerjik fonksiyonlar ve vücudun çeşitli reaksiyonlarına rastlanabiliyor.

İngiliz Dermatoloji Derneği tarafından yapılan açıklamada, son dönemde cep telefonu kullanımına bağlı olarak çeşitli problemlerden ötürü doktorlara başvuranların sayısında artış olduğu belirtildi. Açıklamalarda yer alan ifadelere göre isilik, kızarıklık, hassasiyet ve alerjik tepkiler gibi farklı şekillerde kendisini gösteren deri hastalığı özellikle de telefonlarda kullanılan nikel maddesinden kaynaklanıyor. Raporlara göre 15 dakikalık görüşme vücut ısısında bölgesel olarak 32 dereceyi aşabilen durumlara yol açıyor.

Kulak ve yanak başta olmak üzere uzun süreli kullanımlara dayalı olarak parmaklarda da çeşitli deri hastalıklarına rastlandığı belirtilen raporda, test edilen 8 farklı üreticiye 22 popüler cep telefonu modelinin 10 tanesinde yoğun nikel kullanımına rastlandığı da ifade ediliyor.

Buna karşın nikel sadece telefonlarda da yer almıyor. Benzeri sıkıntılara, mücevherat, kemer tokaları veya saatler gibi farklı ürünlerde de rastlanabiliyor.
Kaynak

Devamını Okuyun!

Dikkat! Cep Telefonları Siber Saldırıların Hedefinde

Botnetler üzerinden bilgisayarları kullanılarak mağdur edilen onlarca insanın hikayesini okuduk, aktardık. Sıra, şimdi çok daha yaygın kullanılan mobil araçlarda ve özelliklerde cep telefonlarında. Güvenlik uzmanları uyarıyor: hali hazırda risk küçük olabilir, ancak bilgisayarlar aracılığıyla yaşananların benzeri tatsız sürprizlere hazır olun!

Cep telefonunda, son kullanıcılara hitap eden güvenlik yazılımlarının henüz yeterince gelişmediğine dikkati çeken güvenlik uzmanları, konunun şu an için muhatabının operatörler olduğunu belirtiyorlar. Ancak yetkililer, bu arada cep telefonu kullanıcılarının bilgisayarlardakine benzer korunma tedbirlerini cep telefonlarında da uygulamalarını öneriyorlar.

Georgia Bilgi Teknolojileri Güvenlik Merkezi'nin(GTISC), her yıl yayınladığı Siber Tehlike Raporu'nun bu yılki nüshasında, mobil cihazların ve özellikle de cep telefonlarının çok daha hassas olduklarına dikkat çekildi. Raporda, sayıları artan akıllı telefonlar dolayısıyla kuruluşların, finansal ve ödeme altyapılarını çok daha kolay erişilebilir kıldıklarına işaret edilerek, cep telefonlarının siber suç odakları için cazip bir platform halini aldığı belirtildi.

Mobil şirketler için, zararlı virüsleri takip eden ve yazılım çalışmaları yapan Adaptive Mobile'dan Simeon Coney, zararlı yazılım ve spam artışının, bilgisayarlarda bu tür olumsuzlukların ilk ortaya çıktıkları döneme benzerlik gösterdiğini söyledi. Şu anda en çok rastlanılan virüs tipinin, bulunduğu cep telefonunu arayan kişilerin cep telefonlarına hızlı bir şekilde yayılabilen bir tür olduğunu belirten Coney, operatörlerin her gün 100 binlerce virüs saldırısıyla karşı karşıya kaldıklarını ve bunun bir önceki yıla göre yüzde 50'lik bir artış anlamına geldiğini söyledi.

Pek çok abonenin, şimdilik, enfekte olmadığını ifade eden Coney, bunun büyük ölçüde virüslerin yeterince gelişmiş özellikler taşımamasından kaynaklandığını söyledi. İlk nesil cep telefonu virüslerinin 'çalıştırılabilir dosyalar' şeklinde gönderilmelerinin operatörler ve kullanıcılar tarafından kolaylıkla tespit edilmelerini sağladığını ifade eden Coney, ancak son dört ay içerisinde virüslerin kendilerini MP3 dosyası, fotoğraf dosyası ya da bir medya dosyası şeklinde göstermelerinin kullanıcılar için ciddi bir risk anlamına geldiğini söyledi.

Cep telefonu kullanıcılarının, olası riskleri bertaraf edebilmelerinin, bilgisayar kullanırken sergiledikleri 'şüpheci' yaklaşımı sürdürmeleriyle sağlanabileceğini belirten Coney, mesaj ve eklentileri açmadan önce iletinin kaynağından emin olunması gerektiğini söyledi. Simeon Coney, cep telefonu faturalarını kontrol etmenin ve bluetooth bağlantısını kapalı konuma getirmenin önemli olduğuna dikkati çekti.
Murat Çehreli - murat.cehreli@turk.internet.com
Kaynak

Devamını Okuyun!

Cep telefonlarını karşılaştırın

Cep telefonu almayı düşünen fakat almadan önce almak istediği cep telefonunu diğer emsal telefonlar ile karşılaştırma yapmak isteyenler için cep telefonu karşılatırmalarını detaylı olarak yapabilecekleri sitelere aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.
Ziyaretçiler bu uygulamalar sayesinde beğenilerine en uygun cep telefonu modellerine ulaşabiliyorlar. Ayrıca kişisel beğenilerine en uygun modeli bulmakla kalmıyor aynı zamanda ürünlerle ilgili geniş miktarda bilgiye de ulaşabiliyorlar.
Mobililetisim sitesi satış ortağı mağazalarda satışta olan modellerin fiyatlarını da karşılaştırma ekranında tek bir sayfadan yapabiliyorsunuz.Telefon Karşılaştırma ile Türkiye'nin en kapsamlı telefon veri tabanında karşılaştırmalar yapabilirsiniz.
* www.letsgomobile.org
* www.letsgodigital.org
* www.turkcell.com.tr
* www.mobiletisim.com
* www.mobimag.com
* www.senguller.com
* www.mobilzirve.com

Devamını Okuyun!

Cep telefonu 25 yaşında

Hayatımıza girdiği günden beri yanımızdan ayırmadığımız cep telefonları 25 yaşında.

Motorola’nın, daha sonra cep telefonu olarak tanınacak olan hücresel taşınabilir telsiz telefon için, ABD Federal İletişim Komisyonundan onay alması ve onaylı “ilk” ünite olan DynaTAC 8000X telefonu için tüketicilerden sipariş kabul etmeye başlamasının üzerinden 25 yıl geçti.
Motorola’nın, cep telefonunun evrim öyküsüne yer verdiği çalışmasına göre, 1984 yılında, bir yıl önce sipariş alınmaya başlanan 794 gram ağırlığındaki Motorola DynaTAC telefonun sevkıyatına başlandı.

Firmanın 1989 yılında satışa sunduğu mikrofonlu kapağa sahip kişisel hücresel telefonu “MicroTAC” 350 gram ağırlığındaydı ve perakende fiyatı 2 bin 495 ile 3 bin 495 dolar arasında değişiyordu.
AA
Kaynak

Devamını Okuyun!

28 Aralık 2008 Pazar

Cep telefonu kullanıcılarına şok!

100 binin üzerinde telefon iptal edilecek! CNA Muhabiri Muharrem Çağlar'ın haberi:
Mali polis, kaçak cep telefonlarına IMEI numarası yükleyerek satan bir şebekeye operasyon düzenledi. 100 binin üzerinde IMEI numarasına ulaşıldı. Bu numaraların yüklendiği klonlu telefonlar kullanım dışı kalacak.

MUHAREM ÇAĞLAR-CNA
İstanbul Mali Şube Müdürlüğü, kaçak cep telefonu sattığı ileri sürülen bir şebekeye yönelik operasyonda 9 bin kaçak ve sahte cep telefonu ile aparatlarını ele geçirdi. Operasyonda şebekenin 100 binden fazla numarayı içeren IMEI arşivine de el koyuldu.


FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN

Polis, Telekomünikasyon Kurumu'na “cep telefonunun elektronik kimlik bilgisi” anlamına gelen IMEI numaralarını bildirecek, kurum da bu numaraların kopyalandığı kaçak ve sahte cep telefonlarını görüşmeye kapatacak.

Türkiye'de çalıntı, kaçak veya kopyalanmış cihazların cep telefonu şirketlerinden hizmet alması ve klonlanmış telefonlarının kullanımı 5392 sayılı Kanun'la yasaklanıyor. Polis, tek bir IMEI numarasının yüzbinlerce kez kopyalanabileceğini,
ancak Telekomünikasyon Kurumu bünyesinde işletilen MCK sistemi ile bu telefonların tespit edilerek hizmet dışı bırakılacağını bildirdi.
Kaynak

Devamını Okuyun!

Güvercinin sırtındaki cep telefonu

Bartın Cezaevi’nin bahçesinde sırtlarına cep telefonu ve bataryası yapıştırılmış iki güvercin bulundu.
BARTIN - Bartın Cezaevi’nde kule nöbetçilerinin dikkatini dışarıdan uçarak cezaevinin bahçesine konan 2 güvercin çekti.
Güvercinlerin sırtlarındaki cisimleri gören nöbetçiler, cezaevi yönetimini uyardı. Bahçeye inen güvercinler yakalandığında birinin sırtında koli bantı ile yapıştırılmış SIM kartlı bir cep telefonu, diğerinin sırtında da yine aynı şekilde yapıştırılmış batarya bulundu.
Güvercinler cezaevi karakoluna teslim edilirken Cumhuriyet Savcılığı olayla ilgili olarak soruşturma başlattı.
Kaynak

Devamını Okuyun!

Çok gizli: En iyi cep telefonu kodları-Pratikte pek tanıdık değiller

Gizli menüler, saklı fonksiyonlar: Sizlere cep telefonunuzdaki tüm potansiyeli açığa çıkaracak ve mobil hayatı daha rahat hale getirebilecek kodları ve tuş kombinasyonlarını açıklayacağız.
Cep telefonunuzda görünenden daha fazlası saklıdır: Örneğin sadece cep telefonu üreticilerinin göreceği şekilde gizlenmiş bilgiler.
Bu gizli mesajları okumak isteyenlerin özel erişim kodların ihtiyacı var. Mesela >*<<*<* tuş kombinasyonu Sony Ericsson cep telefonlarındaki gizli servis-menüsünü açıyor. Bu menü sayesinde cep telefonunuzu ve fonksiyonlarını profesyonellerin yaptığı gibi en ince ayrıntısına kadar denetleyebilirsiniz. GSM kodlarında ise durum farklıdır. Bu kodlar ile birkaç tıklama ile GSM ağındaki hizmetleri kontrol edebilirsiniz. Bunlar pek gizli değildir, çok kullanışlıdır ama yine de birçok cep telefonu kullanıcısı tarafından bilinmez. Mesela arama aktarmalarını uzun uzadıya menü üzerinden ayarlamanıza gerek olmadığını biliyor muydunuz? Veya bir tuşa iki kez basmayla konferans moduna geçebileceğinizi? En önemli kodlar Sizlere Nokia, Sony Ericsson, Samsung ve diğerlerine has gizli kodları tanıtacağız. Ayrıca en önemli ve pratik GSM kodlarını da bir araya getirdik. Avantaj: GSM kodları cep telefonu modelinden bağımsız çalışıyor. Eğer faturasız hat kullanıyorsanız bazı sınırlamalar mevcut; yani bazı kodlar işe yaramayabilir. Bu kadar basit: İlk önce kodu girin, sonra arama tuşuna basın. Birkaç saniye sonra şebekeden işlemin başarılı olup olmadığına dair cevap gelecektir. IMEI (seri numarasını) göstermek Bu numara sayesinde bir hırsızlık veya kayıp durumunda cep telefonunuzun kimliğini saptayabilirsiniz. Bu kod ile IMEI numarasını ekranda görebilirsiniz: Kod: *#06# Püf nokta: Her ihtimale karşı telefonunuzun IMEI numarasını bir yere not edin. Sony Ericsson: Gizli servis-menüsünü açığa çıkarmak Bu kod ile normalde sadece servis teknikerlerine görünen gizli bir menüye ulaşabilirsiniz. Menüye > * << * < * ile ulaşabilirsiniz ki, burada çengeller joystick'teki sol-sağ yön tuşlarını temsil ediyor. Samsung: Yazılım sürümü ve sıfırlama Modele göre Samsung cep telefonlarının yazılım sürümünü öğrenebilirsiniz: *#9999*, *#9999#, *1234#, *#1234# veya *#1234* *#8999*8378# ile sürüm, H/W testi, kilitleme durumu, SIM kart ve üretim hakkında bilgiler edinebiliyorsunuz. *2767*3855# ile Samsung cep telefonlarını tamamen sıfırlayabilirsiniz (full-reset). Nokia: Garanti durumunu denetlemek Doğru tuş sıralaması ile Nokia cep telefonunuzun garanti menüsüne girebilirsiniz. Cihazın ne zaman üretildiğini ve satıldığını öğrenebilirsiniz. Kod: *#92702689# Püf nokta: Bu kodu kullandıktan sonra cep telefonunuzu kapatıp açmalısınız. Nokia: Ürün seri numarasını görmek Nokia'lar IMEI numarasının dışında özel bir ürün seri numarası da gösteriyor. Bu kod ile bunu öğrenebilirsiniz. Kod: *#7760# Nokia: Internet yapılandırmasını sıfırlamak Nokia cep telefonunuzda mobil internet için yaptığınız değişiklikleri isterseniz bu kod ile silebilirsiniz: Kod: *#335738# İpucu: Güvenlik kodunuzu hazır edin, zira devamında güvenlik sorgusu yapılıyor. Nokia: Bluetooth donanım adresini öğrenmek Bluetooth cep telefonunu notebook gibi farklı cihazlarla iletişime geçirmek için uygun Bluetooth donanım-adresini tanımalısınız. Gerekli kod aşağıda: Kod: *#2820# Nokia: WLAN MAC-adresini öğrenmek Nokia'nız ile kablosuz ağa bağlanmak için cihazın MAC-adresini öğrenmelisiniz. Bu kod ile adresi hemen öğrenebilirsiniz: Kod: *#62209526# Nokia: Fabrika ayarlarına geri dönmek Nokia cep telefonunuzu ayarlar konusunda sıfırlamak istiyorsanız bunu birkaç tuş tıklaması ile yapabilirsiniz. Bu işlem sırasında verileriniz kaybolmaz: Kod: *#7780# Nokia: Komple sıfırlama Eğer hiçbir şey işe yaramazsa bazen sıfırdan başlamak işe yarayabilir. Nokia telefonlarda bu işi veri kaybı gerçekleşeceğini de dikkate alarak şu kodla yapabilirsiniz: Kod: *#7370# Nokia: Görüşme netliğini (EFR) açmak Ses sıkıştırma standardı olan EFR (Enhanced Full Rate) daha iyi bir görüşme kalitesi sağlar. Tabi, bu özelliği açtığınızda daha fazla pil kullanımı söz konusu olur. Kapatırsanız da konuşma kalitesinden feragat edersiniz. Bu özelliği açmak için: Kod: *3370# Kapatmak içinse: #3370# kodunu kullanın. Siemens: Servis bilgilerini öğrenmek Siemens cep telefonlarına *#06# girerek IMEI numarası ile bağlantılı bilgileri görebilirsiniz: Soldaki softkey'e tıkladıktan sonra telefonun yazılım sürümünü öğrenebilirsiniz. Tıklamaya devam edip cebiniz hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz. Eğer SIM kartınız SIM Clock Stop Modus özelliğini destekliyorsa bataryanız daha fazla dayanabilir. Zira özellik etkin olduğunda kart üzerinde işlemci, yapılacak iş olmadığında kendini uyku moduna geçirir ki, bu da büyük bir enerji tasarrufu sağlar. Kod: *#746025625# Her aramayı hemen aktar Programlama: **21*Hedef numara# arama tuşu Pasif hale getirmek: #21# arama tuşu Etkin hale getirmek: *21# arama tuşu Silmek: ##21# Arama tuşu Durumu denetlemek: *#21# Arama tuşu Püf nokta: Bir kere programlandığında aktarma silinene kadar hedef numaranın tekrar girilmesine gerek kalmıyor. Cevap verilmezse aktar Programlama: **61* Hedef numara**(5 ila 20 saniye arasında süre)# Arama tuşu Pasif hale getirmek: #61# arama tuşu Etkin hale getirmek: *61# arama tuşu Silmek: ##61# Arama tuşu Durumu denetlemek: *#61# arama tuşu Püf nokta: Verilen süre içinde cevap verilmezse çağrı hedef numaraya yönlendirilir. Ulaşılamazsa aktar Programlama: **62* Hedef numara# Arama tuşu Pasif hale getirmek: #62# Arama tuşu Etkin hale getirmek: *62# Arama tuşu Silmek: ##62# Arama tuşu Durumu denetlemek: *#62# Arama tuşu Püf nokta: Eğer telefonunuz kapalıysa veya çekmiyorsa bu kod aktarma işlemini gerçekleştirir. Meşgulse aktar Programlama: **67*Hedef numara# Arama tuşu Pasif hale getirmek: #67# Arama tuşu Etkin hale getirmek: *67# Arama tuşu Silmek: ##67# Arama tuşu Durumu denetlemek: *#67# Arama tuşu Püf nokta: Etkinleştirildiğinde bir görüşme sırasında gelen çağrılar aktarılır. Tüm aktarmaları silmek ##002# Arama tuşu ile tüm aktarmalar silinir. Hedef numaralar da kaybolur. Arayan kimliğini göndermek Numaram gözüksün: *31# Telefon numarası Arama tuşu Numaram gözükmesin: #31# Telefon numarası Arama tuşu Durumu denetleme: *#31# Arama tuşu İpucu: Bu kod sadece o an yapılan arama için geçerlidir, diğerlerinde şebeke standardı geçerli olur. Güncel cep telefonlarında menüde arayan kimliği gönderimi sabit olarak ayarlanabiliyor. Arama bekletme Açmak: *43# Arama tuşu Kapatmak: #43# Arama tuşu Durumu denetleme: *#43# Arama tuşu Püf nokta: Bekletme etkinleştirildiğinde bir görüşme yaparken farklı bir kişi tarafından aranabilirsiniz. Hangi görüşmeyi devam ettirmek istediğinizi seçebileceksiniz. Bekletilen numarayı reddetmek Kod: 0 arama tuşu (konuşma sırasında) Mevcut görüşmeyi bitirip bekletilen aramayı kabul etmek Kod: 1 arama tuşu (konuşma sırasında) Mevcut görüşmeyi duraklatıp bekletilen aramayı kabul etmek Kod: 2 (konuşma sırasında) Mevcut görüşme ile duraklatılan görüşmeyi değiştirmek Kod: 2 (konuşma sırasında) Konferans başlatmak Kod: 3 arama tuşu (konuşma sırasında) PIN'leri değiştirmek PIN1: **04*eski PIN*yeni PIN*yeni PIN# PIN2: **042*eski PIN*yeni PIN*yeni PIN# Ek bilgi: Bu özellik ile kolayca PIN kodunuzu değiştirebilirsiniz. İşlemi doğrulamak için sonunda kare tuşuna basmanız yeterli. Yapılan aramaları engelleme Şebeke: Tüm şebekeler, operatör tarafından serbest bırakılması gerekiyor Açmak: *33* Engelleme şifresi # Arama tuşu Kapatmak: #33* Engelleme şifresi # Arama tuşu Durumu denetleme: *#33# Arama tuşu Püf nokta: Bu özelliği aktif hale getirecek engelleme şifresini operatörünüzden almalısınız. Uluslar arası aramaları engelleme Şebeke: Tüm şebekeler, operatör tarafından serbest bırakılması gerekiyor Açmak: *331* Engelleme şifresi # Arama tuşu Kapatmak: #331* Engelleme şifresi # Arama tuşu Durumu denetleme: *#331# Arama tuşu Püf nokta: Yurtdışına yapılan aramalar sonucu oluşan yüksek faturalardan kaçınmak için bu özellikle yapılan aramaları tamamen engelleyebilirsiniz. Ülkeniz hariç uluslar arası aramaları engelleme Şebeke: Tüm şebekeler, operatör tarafından serbest bırakılması gerekiyor Açmak: *332* Engelleme şifresi # Arama tuşu Kapatmak: #332* Engelleme şifresi # Arama tuşu Durumu denetleme: *#332# Arama tuşu Püf nokta: Operatörünüzden bulunduğunuz ülke içi ve kendi ülkenize yapılan aramalar dışındaki aramaları engellemesini ister. Gelen aramaları engelleme Şebeke: Tüm şebekeler, operatör tarafından serbest bırakılması gerekiyor Açmak: *35* Engelleme şifresi # Arama tuşu Kapatmak: #35* Engelleme şifresi # Arama tuşu Durumu denetleme: *#35# Arama tuşu Püf nokta: Bu kod operatörünüzden, gelen tüm aramaları engellemesini ister. Yurtdışından gelen aramaları engelleme Şebeke: Tüm şebekeler, operatör tarafından serbest bırakılması gerekiyor Açmak: *351* Engelleme şifresi # Arama tuşu Kapatmak: #351* Engelleme şifresi # Arama tuşu Durumu denetleme: *#351# Arama tuşu Püf nokta: Operatörünüzün, siz yurtdışındayken arayan tüm numaraları engellemesini ister.
Kaynak

Devamını Okuyun!

Cep telefonu şarjı ‘tel pil’ ilgi görüyor

Anahtarlık büyüklüğündeki “Tel Pil” cep telefonu kullanıcıları tarafından istedikleri yerde şarj imkanı verdiği için tercih sebebi oluyor.
KONYA - Konya’da telefon alım satımı yapan bir dükkanın sorumlusu İdris Üstün, yaklaşık 3 ay önce Tel Pil satışlarına başladıklarını söyledi.
İlk başlarda vatandaşlar tarafından söz konusu şarj aletinin tam olarak bilinmemesi nedeniyle çok fazla satış yapamadıklarını belirten Üstün, “Daha sonra satışlarımız yavaş yavaş açılmaya bayladı. İlerleyen zamanlarda daha çok satış yapabileceğimize inanıyorum” dedi.
Çok sık telefon görüşmesi yaptığı için telefonun şarjı çabuk biten kullanıcılar tarafından Tel Pil’in tercih edildiğini ifade eden Üstün, şunları kaydetti:
“Cep telefonu kullanıcılarının temel problemi şarj bitimine çözüm
üretilmesiydi. Cep şarjıyla bu sorun giderildi. Tüm cep telefonlarına hemen hemen uyumlu. Pazarda, çarşıda, piknikte, hastanede çok rahat kullanılabilir. Anahtar büyüklüğünde olduğu için taşınması çok kolay. 10 YTL’den satışını yaptığımız şarj aletini merak edip alan bile var. Telefondan şarjın bittiğine dair ses geldikten sonra Tel Pil takılıp konuşmaya devam ediliyor”

Üstün, cep şarjının bir yıl süreyle kullanılabildiğini bildirdi.
Kaynak

Devamını Okuyun!

Cep telefonunuzdan blogunuza resim gönderin

Telefonunuzdan blog'a gönderdiğiniz en yeni resimleri paylaşın!
Blogger resimlerinizi paylaşarak hareket halindeyken de ne yaptığınızı gösterin
Başlamak için 'Ayarlar' bölümündeki Telefonum profilinize Blogger adresinizi (telefonunuzun blog hesabını ayarladığınızda oluşturulan) eklemeniz yeterlidir. Profilinizi güncelledikten sonra, araç sol tarafta görüntülenir.

Sonra aracın renk ayarlarını değiştirebilir ve telefonunuzdan blog'a gönderilen en yeni resimleri kişisel web sitenizde (veya güncelleyebildiğiniz başka bir web sitesinde) göstermek için HTML'yi kullanabilirsiniz.

Üye değilseniz, öncelikle üye olmanız gerekir.

Telefonunuzdan daha önce blog oluşturmadıysanız, tüm yapmanız gereken:

1. Telefonunuzdan bir fotoğraf alın ve 'Diğer' öğesini seçin
2. 'Gönder'i seçin
3. 'Blog'a' öğesini seçin
4. Yönergeleri izleyin ve blogunuz otomatik olarak oluşturulsun!

Oturum açma bilgilerini ve URL'yi içeren bir SMS alırsınız. Bu, bağlantıyı tıklatarak Sony Ericsson profilinize kaydetmeniz gereken URL'dir.
Görsel kılavuzu görüntülemek ve detaylı bilgi için tıklayınız

Devamını Okuyun!

WidSets bir milyon kayıtlı kullanıcıya ulaşıyor

Nokia İş Geliştirme Biriminden doğmuş olan WidSets, 2006 yılından bu yana bir milyon kayıtlı kullanıcıya ulaştı
Mobil uzamda 1 milyon kayıtlı kullanıcıya sahip olan WidSets, içerik ve medya sahipleri için dizayn edilen araçlar ve dağıtım kanallarına dair olçütleri belirliyor. Widget'ların mobil versiyonunun önemini farkeden WidSets, 2006 yılında mobil uygulamaları kullanıma açarak Nokia ile anlaşmaya varmıştı. Nokia İş Geliştirme Biriminden doğmuş olan Widsets, Nokia'nın interneti mobilize etme vizyonunun ilk adımı olarak görülüyor.
WidSets, gruplar, haberler, bloglar, incelemeler ve hava durumu bilgileri gibi internet içeriklerini cep telefonlarına getiren bağımsız olarak çalışan üretici bir servis. İnternet içeriklerini cep telefonlarına iletmek için 'widget' adı verilen mini uygulamalar kullanarak kullanıcıların kendilerine uygun parçacıkları (widget) yaratmalarına imkan veriyor. Bilgisayarımızın ekranında istediğimiz yere konumlandırarak kullandığımız, göze hoş gelen grafikleriyle çok işe yarayan ‘widget'lar, her geçen gün çok daha fazla kullanıcı tarafından kullanılıyor. Masaüstü aksesuarları olarak tanıdığımız veya birçoğunuzun hala ne olduğu hakkında hiçbir bilgi sahibi olmadığı 'widget'lara (vicıt diye okunur) Türkçe karşılık bulabilmek oldukça zor. Belki de imkansız. Çünkü kelimenin tam olarak nasıl türetildiği hakkında bilgi bulunmuyor. Muhtemelen ağ anlamına gelen ve interneti belirtmek için de kullanılan 'web' kelimesiyle ve 'becerikli alet' anlamında kullanılan 'gadget' kelimesiyle yakından ilgisi var. Her ne anlama geliyorsa gelsin, widget, internet bağlantısı gerektiren ve masaüstünde yüzer pozisyonda duran küçük uygulamalara verilen isim olarak özetlenebilir. Bunlar sayesinde hava durumunu şık simgeler halinde masaüstünde görebilir ve sıkça ziyaret ettiğiniz blog sitelerini liste halinde takip edebilirsiniz. Widsets, sosyal ağ servisini daha da genişleterek e-posta ve özel sohbet için yeni paylaşım seçenekleri geliştirdi. Çok amaçlı WidSets kütüphanesi ise 1500'den fazla 'widget'a sahip. 'Widget'lar, bloga yeni bir yorum eklendiğinde uyarı gönderme, yoğunlukları haber verme, oyun oynama ve özel sanal topluluklar ile etkileşime geçme gibi uygulamaları cep telefonundan gerçekleştirme imkanı veriyor.

WidSets, çok sayıda ve çeşitli cep telefon markaları ile çalışıyor ve 300'den fazla mobil cihaza uyumlu. Birçok cep telefonunu destekleyen başarılı bir Java uygulaması olan Widsets, ortalama 150 KB büyüklüğündeki bir dosya ile cep telefonuna kuruluyor. Kurulum işlemi için yapılması gereken, ‘www.widsets.com’ adresinden kayıt olduktan sonra cep telefonunuza gelen SMS mesajı içerisindeki linke tıklamak veya doğrudan cep telefonunuzun tarayıcısı ile 'get.widsets.com' adresini ziyaret etmek. Sistem kullandığınız cihazı otomatik olarak tanıyacak ve uyumlu dosyayı gönderecektir. Kurulum tamamlandıktan sonra uygulama kısayoluna tıklayarak Widsets'i çalıştırabilirsiniz. Widsets açıldığında karşınıza gelen uzay boşluğu havasındaki görüntü, henüz bir 'widset' eklemediğinizi gösterir. Cep telefonu üzerinden widset ekleme/çıkarma gibi işlemleri yapamıyorsunuz. Aynen üyeliği web’ten yaptığınız gibi, www.widsets.com adresini ziyaret edip, kullanıcı adı ve şifrenizle sisteme giriş yaptıktan sonra uygulama ekranınızı burada görüntüleyebilir ve istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. Site içerisinde 'library' bölümünde tüm widset'leri görüntüleyebilirsiniz. Herhangi birini sisteme eklemek için altında bulunan 'pick' butonunu tıklamanız yeterli. Widset'lerle ilgili ayarları, internet sitesi üzerinden veya cep telefonunuzdan yapabilirsiniz. Basitçe RSS okuyucu olarak da tanımlanabilecek widset'ler, herhangi bir RSS kaynağından veri okuyabiliyor. Fakat RSS'in kullanımının farklı alanlara kayması, widset'leri de daha zengin hale getiriyor. Oldukça farklı kategorilerde, farklı işlere yarayan widset'ler bulunuyor. Herhangi bir siteye girilen haberleri okuyabileceğiniz, blog takip edebileceğiniz, Gmail hesabınızı kontrol edebileceğiniz, oyun oynayabileceğiniz ve hatta Flickr fotoğraflarını görüntüleyebileceğiniz widset'ler mevcut. Yeni bir widset eklediğinizde site üzerindeki arayüzden 'synchronize widsets' butonuna tıklayarak cep telefonundaki arayüzü güncelleyebilirsiniz.
Kaynak

Devamını Okuyun!

27 Aralık 2008 Cumartesi

Cep telefonu ile ilgili yanlış bilinenler

* Cep telefonu veya baz istasyonları radyasyon yaymaz: Elektromanyetik ışıma yayar. Yani bildiğimiz kimya dersindeki radyasyonla alakası yok. Ve yapılan hesaplamalar (geçen gün derste yaptı hoca:mrgreen:) baz istasyonlarının yaydığı enerjinin bir hücreden elektron koparmaya (iyonlaşmaya) yetmeyeceğini matematiksel olarak gösteriyor.
* Cep telefonu ABS’yi kilitlemez: Otobüslerde cep telefonu kapatma durumunun sadece bizim ülkemizde olduğunu söylemişti birileri. Onu bilmiyorum ama cep telefonu otobüsün elektronik işlevlerini engelleyemez onu biliyorum. Belki milyonda bir ihtimal engeller. Yok yok engellemez şaka. Ama boşverin böyle bilinsin. Eğer otobüslerde telefon yasak olmasa vay halimize. Telefon sesini kısmayı bilmediğimiz gibi bağırarak konuşuruz. Otobüs çok gürültülü olur.

* Cep telefonuyla konuştuklarımız uydudan aktarılmaz: Bu aslında GSM operatörlerinin bu işi daha pahalı bir işmiş gibi göstermek için bizde oluşturdukları bir düşünce. (Konuşmalar uydudan gidiyor, tabiki pahalı olacak.) Yok öyle birşey. Hiçbir zaman uydu kullanılmıyor GSM’de. Tamamen Telekom’un alt yapısını kullanıyor GSM operatörleri. Bazen direk kabloyla bazen radiolink (o baz istasyonlarının tepesindeki davul şeklinde antenler, baz istasyonlarının kendi aralarında haberleşmesini sağlıyor) kullanarak konuşmalarımız iletiliyor.

Ayrıca:

* SMS neden ucuz: Çünkü mesajlar çok az veri demek. İletilmesi çok kısa sürüyor. Onun için şöyle birşey yapabiliyorlar. Operatöre yükü çok az. 1 saniyelik konuşma belki yüzlerce mesaja bedel. (hesaplamak lazım)
* “Hatlar meşgul”ün mantığı: Telekomünikasyon kurumu tarafından operatörlere ayrılan frekans aralıkları vardır. Bu sebeple bir mahalleye yayın yapan baz istasyonunun belli bir kapasitesi var. Bir frekans kanalından konuşabilecek kişi sayısı belli, frekans kanalı sayısı da belli. O baz istasyonunda o an konuşan çok kişi olduğunda sizi kabul etmiyor bunun için.
(Tabi başka sebepler de var)

Devamını Okuyun!

Kilo ile Cep Telefonu

Mersin de bir esnaf, kilo ile cep telefonu satışı başlattı. Dükkânında cep telefonu satan Kasım Ekinci, işyerine astığı afişle Kilo ile cep telefonu satışı nın başladığını duyurdu. Ekinci bu kampanyadan sonra satışlarının patladığını söyledi.
Amacının herkesin çağın teknolojik imkanından yararlanmasını sağlamak olduğunu belirten Ekinci, Herkes cep telefonu sahibi olsun istiyorum. Satışlardan memnunum adeta patlama oldu dedi. Ekinci, elinde bulunan belirli marka telefonları gramını 1 milyon 960 bin liradan sattığını ifade ederek, Vatandaş büyük ilgi gösteriyor. Oldukça dikkati çektik. İnsanlar arkadaşlarıyla veya akrabalarıyla birlikte oluyor ve gelip kiloyla telefon alıyorlar şeklinde konuştu.
(Gerçek Haber)

Devamını Okuyun!

Cep Telefonlarında 5 tuşunun üzerindeki kabartı

Günümüzde hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen cep telefonlarının '5' tuşu üzerindeki çıkıntıya hiç dikkat ettiniz mi? Bu çıkıntı ortadaki tuşu el yordamı ile bularak, tuşlamayı bakmadan yapabilmeyi sağlar. Büyük bir ihtimalle bilgisayarınızdaki klavyede 'F' ve 'J' yada 'A' ve 'K' tuşlarında da böyle birer çıkıntı olduğunu fark etmemişsinizdir. Bu çıkıntılar da klavyeye bakmadan yazanlarda her iki elin klavyenin ortasını bulmasında yardımcı olur. Yine gözden kaçan bir ayrıntı ise tuşların diziliş şeklidir.
Telefondaki tuşlarda en üst sırada l, 2 ve 3 rakamları yer alırken bilgisayarımızda ve hesap makinemizde tam ters şekilde 7, 8 ve 9 rakamları dizilmiştir. Bu diziliş şeklinde hesap makinelerini ve bilgisayarları yapanlar, en süratli hesaplamayı esas almışlardır. Tarihi çok daha eski olan telefonun başlangıcında ise, hızlı tuşlama pek önemli kabul edilmemiştir. Ancak ev kadınları arasında yapılan bir araştırmada, telefondaki dizilişin onlara daha kolay geldiği ve daha süratli uygulayabildikleri saptanmıştır. Bilmem hiç dikkat ettiniz mi, telefondaki tuşların içinde 'l' ve '0'ın üstünde hiç harf yoktur. Ama daha şaşırtıcı bir tespit ise, birçok telefonda mevcut harflerin içinde 'Q' ve 'Z' harflerinin bulunmamasıdır.

Günümüzde yaygın olarak acil servis (112), yangın ihbar (110), polis imdat (155)
ve alo trafik (154) gibi acil hizmetlere l ile başlayan, üç haneli numaralar verildiği için, eğer l tuşunun üzerinde de harfler olsa idi, cep telefonunuzla bir
mesaj gönderirken, daha üçüncü harfte bu servislerden birine otomatik olarak
bağlanabilir ve bunların santrallerini lüzumsuz işgal edebilirdiniz. 'O' ise bilindiği gibi dahili santrallerde operatöre ulaşmada, şehirlerarası numaralarda ve cep telefonlarında ilk çevrilen numaradır. Eğer bu 'O' tuşunun üzerinde harf olsaydı, daha o harfe basar basmaz doğrudan santrale bağlanacak
ve santrallerin kilitlenmesine sebep olabilecektik.

Tabii telefonun üzerinde zaten on tane olan rakam tuşlarının ikisine harf koyamayınca, geriye kalan 8 tuşa 24 harf yerleştirilebilmiş ve bu durumda İngilizce'de en az kullanılan 'Q' ve 'Z' harfleri tuşların üzerinde yer alamamıştır. Şimdiki cep telefonlarında' l' ve '0'ın üzerinde hala harf yok ama teknolojinin gelişmesi sayesinde, bir tuşa dört harf konulabildiğinden 'Q' 7 tuşunda, 'Z' ise 9 tuşunda kendilerine yer bulabilmiş durumdalar.

Devamını Okuyun!

Suya düşen cep nasıl kurtarılır?

Suya düşen cep telefonları ilginç yöntemlerle kurtarılabiliyor.
Islanan telefonların içindeki su, havayla çok fazla temas etmeden hızlı bir şekilde temizlenebilirse cihazın yeniden çalışması mümkün olabiliyor. Üretici firmaların, garanti kapsamına almadığı ıslanma durumlarında kullanıcının ilk olarak, cihaz fişe takılıysa kısa devre yapmaması için fişi çıkarması değilse aynı riskten dolayı cihazla pilin birbirinden ayırması ardından da SIM kartı çıkartması gerekiyor. Bir çok durumda cihaz ıslansa bile SIM kartlar çalışmaya devam ediyor.
Cihazın pili ve SIM kartı çıkarıldıktan sonra kuru bir bezle hızlı şekilde kurulanması gerekiyor. Cihaz içerisindeki nemin doğal bir şekilde buharlaşması durumunda telefonun ''kurtulma'' ihtimali daha fazla bulunuyor.


Cep telefonunun içerisindeki nemi buharlaştırmanın en iyi yolu, bir elektrik süpürgesi ile içine, ortamdaki havanın üflenmesi ya da çekiş özelliği olan bir elektrik süpürgesi ile içerideki havanın dışarı çıkarılması. Ancak saç kurutma makinesinin kullanılmaması gerekiyor. Çoğu saç kurutma makinesi, 'soğuk üfleme' modunda dahi ortamdaki havadan daha sıcak bir havayı makinenin içerisine üflediği için entegre ve lehimlere zarar verebiliyor. Bunun sonucunda cihaza pil takıldığı an telefon kısa devre yapabiliyor.


Kurulandığı halde içinde hala nem olan cep telefonlarını tamamen kurutmanın en iyi yolu ise pirinç taneleri ile dolu bir kavanozun ortasına koyup ağzını kapatmak ve en az bir gün bekletmek. Pirinç taneleri ortamdaki nemi hızla emebiliyor.


Kullanıcıların, saç kurutma makineleri, mikrodalga fırınlar ve doğrudan güneş ışığından kaçınması gerekiyor. Öte yandan cihazların ''tuvalete düşürülmediği sürece'' de alkolle temizlenmemesi gerekiyor. Solvent içerikli olan alkol, cihaz içindeki plastik bağlantıları eritebiliyor. Bunun yerine hırdavatçılardan temin edebilen ''Denature'' alkol kullanılabilir.


Telefonunu denize düşürenlerin, cihazı sudan çıkarıp bu sefer tatlı suya bırakmaları daha sonra oradan da çıkarıp kurulamaları gerekiyor. Çünkü tuzlu su barındırdığı kristallerden dolayı cihazın bazı parçalarına zarar verebiliyor.


-GİZLİ İŞARETLER-


Birçok kullanıcının, suya düşürdüğü için çalışmayan telefonlarını değiştirmek istemelerinin ardından üretici firmalar, uzun bir süredir cihazın hem dışına hem de içine garanti etiketleri yerleştirmeye başladı.


Su ile temas ettikleri zaman renk değiştiren bu etiketler sayesinde yetkili servis, telefonun içini açmadan dahi suya düşürüldüğünü anlayabiliyor. Birçok telefonun içinde de gizli işaretler bulunuyor. Bu işaretler, telefon ıslandıktan sonra dışındaki etiket değiştirilse bile cihazın ıslandığını tespit edebiliyor.
Ankara Haber
Kaynak

Devamını Okuyun!

Suya Düşen Telefona İlginç Bir Çözüm!

Tuvalete ya da suya düşen elektronik cihazı yeniden çalıştırma alternatiflerine bir yenisi daha eklendi.Cep telefonunuz suya ya da daha kötüsü tuvalete düşse ne yapardınız? Birçoğumuz ilk şaşkınlığı atlattıktan sonra, telefonun değerine ve düştüğü suyun temizliğine göre değişen düşünme süresinde elimizi telefonun bulunduğu yere uzatırız. Telefonu sulu ortamdan çekip aldıktan sonra sıra ilk müdahaleyi yapmaya gelir. Kot pantolonumuzla silmek, bataryasını çıkarıp içindeki suyu boşaltmak ya da evdeysek saç kurutma makinası ile kurulamak ilk akla gelen çözümlerdir. Bu durumlarda, bir nevi çok kan kaybetmiş hastaya benzeyen cep telefonu, ilk müdahale yapıldıktan sonra yeniden aktif hale getirilmeye çalışıldığında çoğu zaman bizi hayal kırıklığına uğratır.

WASHINGTON POST YAZARINDAN MACGYVER ÇÖZÜMÜ

Böyle bir olayla karşılaşanWashington Post yazarlarından Ernesto Londoño olayın çözümü için evlerimizde sıkça başvurduğumuz bir yöntemi kullanmış. Özellikle nemli ortamlarda tuz gibi gıdaların nemini almak için kullandığımız pirinç, bu olayda kurtarıcı rolü oynamış.

Tuvalete düşen BlackBerry cihazını çıkarıp yaklaşık yarım saat saç kurutma makinası ile kurutan yazar, daha sonra cihazı içi pirinç dolu kavanoza koyarak sabaha kadar burada tutmuş. Sabaha kadar bu şekilde tutulan telefon, sabah olduğunda yeniden çalışmaya başlamış.

Pirincin nemi çekme özelliğinden faydalanan Londono, bu tür pratik buluşları ile bildiğimiz MacGyver hatırlatıyor. Bu yöntemin, nem oranı az olan bir ortamda yapılması daha sağlıklı sonuç veriyor.
Kaynak

Devamını Okuyun!

Kumanda yerine cep telefonu

Günlük hayatın olmazsa olmazları arasında yer alan cep telefonlarıyla, bir süre sonra garaj kapısını açmak da mümkün olacak.
İnternette sörf yapmaktan, radyo dinlemeye, fotoğraf çekip, sohbet etmeye
kadar birçok hizmette kullanılan cep telefonlarının maharetleri arasına gün
geçmiyor ki bir yenisi daha eklenmesin.

Cep telefonu teknolojileriyle ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde
bulunan Teleses Yönetim Kurulu Başkanı Recep Uzelli, cep telefonunda üçüncü nesil
teknolojisi olarak nitelendirilen 3G ile ilgili de bilgiler verdi.

3G teknolojinin cep telefonlarını bir internet cihazına dönüştürdüğünü ve
saniyede 2 Megabayt hızla internet bağlantısı sağladığını anlatan Uzelli, bu
yolla hızlı internetin sağlayacağı tüm olanaklardan cep telefonları aracılığıyla
yararlanma imkanı doğacağını söyledi.

Masaüstü bilgisayarları internete bağlıyken neler yapılabiliyorsa, 3G
teknolojisi ile bunun daha hızlısı ve çok daha ilgincini cep telefonları
aracılığı ile yapabileceğini anlatan Uzelli, büyük bir devrim olarak görülen bu
sürecin herkesin hayatına birçok değişiklik getireceğini söyledi. Uzelli şöyle
dedi:
''Çünkü internet artık cebe girecek. Bunların en temeli ise görüntülü
görüşme, interaktif oyun, dijital cep televizyonu gibi artık 3G ile ilgili
internette bir arama yaptığınızda karşınıza çıkacak olan popüler uygulamalar.
Sınırsız bir uygulama imkânına sahip olduğumuz bu yeni teknolojiyle, insan
yaratıcılığının sınırlarını zorlayan birkaç örnekten söz edebiliriz. Bu yeni
dönemde benim kişisel olarak ilgimi çeken, çok popüler olacağını düşündüğüm,
konum tabanlı uygulamalar. Dünyada 2010 yılı itibari ile 1 milyar adet GPS'li
telefon olacak. Örneğin kullanıcının konumuna bağlı olarak geliştirilen reklâm,
sohbet, arkadaşlık uygulamaları.''

CEP TELEFONLARI, OTOPARK KUMANDASI GİBİ KULLANILACAK-

Cep telefonlarının önümüzdeki 10 yıl içinde göstereceği teknolojik
gelişmelere de değinen Uzelli, bunlardan ilkinin cep telefonlarının kredi kartı
gibi kullanılması olduğunu söyledi.

Güney Kore ve Japonya'da şimdiden insanların kredi kartı yerine artık cep
telefonlarını kullandıklarını anlatan Uzelli, diğer taraftan, cep telefonlarına
yüklenecek programlarla trene binilip, OGS'den geçileceğini, sinema biletinin
parasını cep telefonu ile ödemenin mümkün olacağını bildirdi. Uzelli, ''Ya da cep
telefonunuzla garaj kapınızı açıp veya şirket çalışanlarınızın mesailerini takip
edebileceksiniz'' dedi.

Cep telefonunun otopark kumandası olarak kullanılmasıyla artık çantada
kumanda arama devrinin sona ereceğini anlatan Uzelli, patronların, personelin
yaptığı mesaiyi hem mekan hem zaman açısından rahatlıkla takip edebileceklerini
anlattı. Böylece iş yerinde kimin, ne zaman, ne yaptığını, işe kaçta gelip kaçta
çıktığını da izlemenin mümkün olacağına vurgu yapan Uzelli şunları söyledi:

-YEREL RADYOLAR, DÜNYANIN HER YERİNDEN DİNLENEBİLECEK-

''2011 yılı itibari ile Facebook benzeri sosyal network sitelerine cep
telefonu üzerinde 175 milyon kişinin abone olması bekleniyor. Diğer taraftan
televizyon anlayışımız kökten değişecek. Televizyon kişisel bir alet haline
gelecek. Yine gelecekte SDR olarak tanımlanan yeni radyo servisleri tamamen
internet üzerinden cep cihazlarımıza ulaşacak. Dolaysıyla radyoların yerelliği
ortadan kalkacak. Kayseri'den bir yerel radyo da tüm dünyaya yayın yapabilecek.

Kamera artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelecek. Yapılan
araştırmalara göre 2010 yılına kadar 1 milyar kameralı telefon satılacak. Görüntü
ve internetin birleştiği uygulamalar ve yeni iş modelleri kullanıcıların ilgisini
çekecek. Yine cep telefonundan 2010 yılı itibariyle 32 Milyar dolarlık şarkı
indirilecek.''
3G cihazların çıkmasıyla birlikte, içerik, uygulama ve mobil reklâm
pazarının da çok gelişeceğine işaret eden Uzelli, devamla şöyle dedi:
''Juniper Research'in araştırmasına göre 2006 yılı sonu itibari ile 17
Milyar dolar olan mobil eğlence pazarı, 2011 yılında 77 milyar dolara ulaşacak.
Sadece mobil oyun pazarı 3,1 Milyar dolardan 11,9 Milyar Dolara ulaşacak.
Dolayısıyla içerik sağlayıcılar ve uygulama geliştiriciler bu pazarın
gelişmesinde çok önemli bir rol oynayacak.

Diğer taraftan operatörlerin
ücretlendirme yöntemleri de insanların ilgilerinin ölçüsü olacaktır. Eğer
ücretlendirme aylık limitsiz olarak uygun fiyatlar ile ücretlendirilirse, daha
yaygın olarak insanlar kullanacak.''

Uzelli, internetin artık insanların yaşamının çok önemli bir parçası haline
geldiğini belirterek, Dünyada ve Türkiye'de internet ve bilgisayar kullanıcı
sayısının artmasında 3G'nin çok önemli bir itici güç olacağını anlattı.
TÜİK'in yaptığı bir araştırmaya göre, Türkiye'de her bin kişiden 222'sinin
internet kullandığını ifade eden Uzelli, bu rakamın Fransa'da 430, Japonya'da
668, İzlanda'da ise 869 olduğunu söyledi.

Türkiye'de internet kullanım oranlarının Avrupanın gerisinde olmasına
rağmen, yine de umut verici olduğunu belirten Uzelli, ''Geçen yıl içerisinde
Turkcell'in kazandığı ihalenin iptal edilmesi şüphesiz sektörde büyük bir
belirsizlik yaratmıştır. Bugün 180 Milyon olan Dünyadaki abone sayısının 2010
yılı itibari ile 650 milyona çıkması beklenirken, Türkiye'de hala 3G ihalesinin
yapılmamış olması ve belirsizliğini koruması, oldukça sıkıntılı bir durum'' dedi.



DÜNYADA 2,5 MİLYAR CEP TELEFONU ABONESİ VAR-

Bugün dünya üzerindeki 218 ülkede 700 tane servis sağlayıcı şirketin, GSM
teknolojisine dayalı altyapısı ile hizmet verdiğini anlatan Uzelli, cep telefonu
kullanıcılarının GSM dışında başka sistemler de kullandıklarını söyledi.
Dünya üzerinde yaklaşık 2,5 Milyar olarak hesaplanan cep telefonu
abonelerinin yüzde 85'inin GSM abonelerinden oluştuğunu belirten Uzelli, 3G'de
ise durumun biraz daha farklı olduğunu, 70 ülkede, 160 operatörün 3G altyapısını
kurarak toplam 180 Milyon 3G abonesine hizmet verdiğini bildirdi.
AA
Kaynak

Devamını Okuyun!

26 Aralık 2008 Cuma

UYAP SMS Bilgi Sistemi

UYAP SMS BİLGİ SİSTEMİ NEDİR?
Adalet Bakanlığı, mahkeme kararlarının ve diğer adli işlemlerin SMS yoluyla ilgililerin cep telefonlarına gönderilmesi için AVEA ve TURKCELL’le işbirliği protokolü imzalamıştır.

Ulusal Yargı Ağı Projesi’nin (UYAP) mobil ayağını teşkil eden UYAP SMS Bilgi Sistemi’yle avukatlar ve vatandaşlar dava açılması, icra takibi başlatılması, duruşma tarihi gibi bilgileri adliyeye gitmeden cep telefonlarına gönderilen kısa mesajlarla öğrenebilmektedir.

UYAP SMS Bilgi Sistemi; mahkemeler, Cumhuriyet savcılıkları ve icra daireleri gibi adli birimlerce gerçekleştirilen ve taraflara iletilmesi gereken bilgi, veri ve duyuruların GSM Operatörleri aracılığıyla avukatlara ve ilgili kişilere SMS yolu ile sunulmasını amaçlıyor. Bu sistem sayesinde, adli makamlardaki yetkililer, UYAP portalları üzerinden işlemlerini onayladıkları anda otomatik olarak ilgili kişilere SMS gönderilecek.

1 Nisan 2008 tarihinde hizmete girmesi planlanan sistem, avukat ve vatandaşların adliyelere giderek ilgili oldukları dosya ya da işlemler hakkında bilgi almak için harcadıkları zaman, emek ve masrafı ortadan kaldıracaktır. UYAP SMS Bilgi Sistemi ile adli işlem bilgilerinin taraflara en hızlı şekilde bildirilmesi, bilgilere her an her yerden ulaşılabilmesi, tarafların UYAP sistemindeki dosyalarında yapılan işlemlerden anında haberdar edilmesi, tebligat sürecinin kısaltılması ile tebligat ve kırtasiye giderinin azaltılması hedeflenmektedir. Ayrıca sistemin yaygın bir şekilde uygulanmasıyla adliyelerdeki iş yükünün azalması, işlemlerin hızlanması ve uygulamada şeffaflığın sağlanması beklenmektedir.

SMS Türleri

4 çeşit SMS işlemi bulunmaktadır
– Sorgu SMS
- Tarafın UYAP sistemi üzerinden cep telefonu ile T.C. Kimlik
numarası ve dosya numarasını yazarak anlık sorgulama yapabilmesi
– Bilgi SMS
- Kayıtlı abone olan tarafın cep telefonuna dosyası ile ilgili bilgi mesajı
gönderilmesi
– Avukat SMS
- Avukatın vekili olduğu dosyalar için Sorgu SMS ve Bilgi SMS ten
faydalanabilmesi
– UYAP SMS
- UYAP ekranından dosya taraflarına SMS gönderimi için kullanılır.

Kaynak

Devamını Okuyun!

Türk Telekom SMS'de Cep Telefonlarına Rakip

Kısa mesaj pazarında cep telefonlarına rakip olmak için harekete geçen Türk Telekom, abonelere 500 kontörü ücretsiz verecek

ANKARA
Türk Telekom, her yıl giderek büyüyen kısa mesaj (SMS) pazarına göz dikti. Türk Telekom, ev ve işyerlerinde kısa mesaj gönderen telsiz (deck) telefonları yaygınlaştırmak için yeni bir kampanya hazırladı. Bu özelliğe sahip yeni telsiz telefon alan abonelere, 500 dakika bedava konuşma olanağı sunulacak.
Türk Telekom ile GSM operatörleri arasındaki rekabet, operatörlerin gündeme getirdiği yeni kampanyalarla zirveye taşınıyor. Türk Telekom, ev ve iş yerlerindeki sabit telefonlarda bulunan kısa mesaj özelliği ile cep telefonlarını vurmaya çalışacak. Telekom, bu çerçevede düzenleyeceği kampanya için Telekomünikasyon Kurumu'na başvurdu.

500 DAKİKA VERECEK

Kampanyadan yararlanmak isteyen abonelerin, kısa mesaj atma özelliği de bulunan yeni telsiz (deck) telefon alması gerekiyor. Telekom, 100-150 YTL dolayındaki bu telefonların alınmasını özendirmek için abonelere, ücretsiz 500 dakika verecek. Yetkililer, ev ve işyerlerinde deck telefonları yaygınlaştırmak istediklerini belirterek, Telekomünikasyon Kurumu'ndan gerekli izinlerin alınmasının ardından kampanyanın başlayacağını söylediler.
Kaynak

Devamını Okuyun!

Cep Telefonunuzun Az Bilinen Meziyetleri

Eğer uzaktan kumandalı araç anahtarınızı aracınızda kilitli unutursanız ya da cep telefonunuzun pili çok düşükse ve acil bir telefon bekliyor iseniz neler yapabilirsiniz…

Uluslararası acil numara: 112
Eğer telefonunuz kapsama alanı dışındaysa ve acil bir durum var ise, 112 çevirin. Varolan herhangi bir operatör bulunup, yardım isteyebilirsiniz. Daha enteresanı, tuş takımınız kilitli olsa dahi 112 çevrilebilir.
Eğer uzaktan kumandalı araç anahtarınızı aracınızda kilitli unutursanız:

Aracınızın yedek anahtarı başka birinde varsa, (aradaki mesafe ne olursa olsun) o kişiyi cep telefonunuzla arayın. Aracınızın kapısına 25-30 cm uzakta cep telefonunuzu tutun, karşı taraf da yedek anahtarın açmadüğmesine (cep telefonuna yakın bir mesafede tutarak) basın. Kapınız
açılacaktır. Bagaj için de geçerlidir.
Gizli pil gücü :

Eğer cep telefonunuzun pili çok düşükse ve acil bir telefon bekliyor iseniz; Nokialar, rezerve pile sahiptir. *3370# tuşlarına basarak, telefonunuzu rezerv pille çalışır hale getirebilirsiniz. Cihazınız pil seviyesinde % 50 artış gösterecek ve telefonunuzu şarj ettiğinizde, rezerv piliniz de tekrar dolacaktır.
444 0 911
Türkiye’deki tüm hastaneler aynı numarada birleşti. Acil durumlarda 444 0 911 numaralı telefon hattını arayan vatandaşlar, en yakın hastaneye en hızlı şekilde ulaşabilecek, ilgili hastaneden ambulans anında yola çıkacak. Cep telefonundan aranma durumunda ise oturulan şehrin alan kodu ile birlikte 444 0 911 numaralı hat aranacak. Örneğin cep telefonundan 0212 444 0 911 numarayı arayan vatandaş, İstanbul’da, kendisinin bulunduğu noktaya en yakın hastaneye en hızlı şekilde ulaşabilecek.
Sabit telefonla aramada ise herhangi bir kod çevirmeden direkt 444 0 911 aranacak. Bu telefon arandığında kişiye en yakın hastaneden ambulans olay yerine gönderilecek.

Devamını Okuyun!

Toplu Cep Telefonu Programları

Programların çoğu Türkçe, hepsi full ve (instantSIS programına keygen girmek gereği haricinde) hiçbirine ekstra bir crack işlemi yapmanıza gerek yok.
* Program yollama(InstantSIS) : Telefonunuzdaki kurulu bir programı tekrar paket haline getirip bluetooth ile arkadaşınıza yollayabilirsiniz.
* Psiloc IrRemote: Uzaktan kumanda programı.
* Psiloc Screen Saver: Kullanışlı bir ekran koruyucu program. Örneğin telefonun ortasında büyük bir saat yapabilirsiniz.
* Psiloc System Tools: Telefonu uçuş modunda çalıştırabilir, operatör logosunu değiştirebilirsiniz.
* Psiloc World Travellar: Programın asıl işe yarar yönü(dünya saatleri uygulaması bir yana) istedinizin zil sesiyle, istediğiniz zaman(örneğin iş günleri) süreci için alarmlarınızı ayarlayabilirsiniz. Not: Kurulumda sorun yaşarsanız önce C:Shareddata klasörünü kaldırın.
* KVG K Sözlük: İng-TR ve TR-İng sözlük programı. Sözlük 1.5: İng-TR ve TR-İng sözlük programı. KVK`dan daha iyi. Elinizin altında olmasında fayda var.
* AlarmManager1.14 TR: Bu pro ile iş günlerini ayarlayabilirsiniz. Zil sesi değiştirme seçeneği yok ama diğer alarm programlarından farkı tel kapalıyken de çalışabilmesi.
* Calcium Hesap MakinesiTR : Pratik bir hesap makinesi uygulaması.
* TCPMP Divx Player 1.0TR: Mpeg, dat, avi, ogg ve mp3 formatlı dosyaları çalıştırabilen çok kapsamlı player.
* DorisBrowserTR: İnternet sayfalarını telefondan açabilmek için.
* Eti Camcorder TR : SX1`in kendi kamerasından daha iyi çalışan bir video kaydedici, oynatıcı.
* EzSMS TR: Türkçe karakterli sms`leri bir seferde yollayabiliyor, ayrıca fake sms özelliği ile, telefonunuza, ayarladığınız kişiden, belirttiğiniz saatte sms geliyor.
* FExplorer1.16bTR: En popüler dosya yöneticilerinden. Crackli ve türkçe.
* JJKeyLockTR: Tuş kilidi programı.
* MsDriveE: Mesajların hafıza kartına gitmesini sağlar. Böylece büyük boyutlu dosyaları bluetooth ile gönderip alabilirsiniz.
* mStopWatch: Kronometre programı.
* OggPlay1.091TR: Ogg formatında dosyaları çalabileceğiniz player. Winamp ve Mmp10 skinleriyle. Ayrıca bu versiyonda kendi alarm programı ile ogg`larla alarm kurabiliyorsunuz. Ancak progrramı kapatmamak kaydıyla.
* Opera6.2 TR Web Browser: Cep telefonunuzdan internet sayfalarını açabilmenizi sağlar.
* PhotoRite: Çektiğiniz resimler üzerinde oynama yapabileceğiniz, lenses tarzı bir program.
* PowerDictaphone 1.14 TR: Ses kaydı programı. Atadığınız kısayol tuşu ile istediğiniz zaman ses kaydı alabilirsiniz(görüşme esnası dahil)

* ProfiMail+ProfiExplorer2.27: Bununla beraber kurulan ProfiExplorer dosya yöneticisi ile fexplorer`ın yavaşladığı ve bazen hata verdiği sistem dosyalarına girerken dahi çok hızlı çalışır.
* PvPlayer3.04 TR : Telefonunudaki videolar klasöründeki 3gp formatlı videoları tam ekran olarak oynatır. Ayrıca bu programla gerekli ayarları yaptıktan sonra cepten tv izleyebilirsiniz.

* SmartMovie3.11TR: Divx formatlı filmleri cepten izleyebilmeniz için gerekli program. Bu sürümde kayıt kodu istemiyor, codec`i de otomatik kuruyor. Türkçe yapmak için options`un içinde more seçeneğiyle bi sonraki sayfaya geç language den Türkçeyi seç.

* SPMark04 TR: Telefonunuzun performansını test eder. Özellikle o/c patchinden sonra performans değişimine bakabilirsiniz.
* UltraMP3 1.52TR: Aslında SX1`in orjinal player`ının sesi bundan çok daha iyi. Ama 1.52 versiyonunda ogg`ları da çalabiliyor. Bu yönünü kullanmak isterseniz kurun.
* Viking Mp3Player3.50TR : Ekolayzır`lı mp3 player.
* Zipman 2.50Full: Telefonunuzdaki zip, rar ve tar uzantılı dosyaları açabilmenizi ve dosyalarınızı sıkıştırabilmenizi sağlar.

* BonusPack- 10BallMicroPool: Bilardo oyunu.
Kaynak

Devamını Okuyun!

Cep telefonunuz için en kapsamlı İngilizce-Türkçe sözlük!

Toplam 28.155 kelime. Kelimelere hızlı erişim. Kolay kullanım. Aranan kelime ve sonraki kelimelerde gezinme imkanı.Ayrıca ÜCRETSİZ!Programın Cep telefonunuza kurulumu;* Aşağıdaki bağlantı yöntemlerinden her hangi biri ile indirdiğiniz dosyayı cep telefonunuza transfer edin. Transfer işlemi tamamlandığında uygulama otomatik olarak cep telefonunuza yüklenecektir.
- Programın kullanımı son derece basit olmakla birlikte, sade arayüzü sayesinde aramalarınızı çok pratik bir şekilde yapabilme imkanı sunmaktadır.
Desteklediği modeller;
Nokia 6600 ve üst modelleri (Bazı Nokia telefonlarına Nokia PC Suite yazılımı ile yüklemek gerekmektedir.)
SonyEricsson T610 ve üst modelleri
Motorola MPX220 ve üst modelleri
Samsung D600 ve üst modelleri

Kaynak

Devamını Okuyun!

Cep Telefonu Tamir Servisi

Faaliyetine bu senede büyüyerek devam eden ALO CEP SERVİS çok kısa sürede çalıştığı bayi sayısını hedeflerinin üzerine çıkarmış, bayilere verdiği hizmet dışında son kullanıcıya da özenli ve kaliteli bir hizmet vermektedir.
Alo Cep Servis vizyon ve misyonlarına bağlı, müşteri haklarını daima önde tutan tutarlı yapısı ve çalışma prensibi ile birlikte, her geçen gün kendini yenilemekte ve güçlenmektedir. Teknolojiyi en iyi şekilde kullanan şirketimiz, hızlı arıza tesbit ve onarım konusunda rakiplerinden daima bir adım önde giderek örnek olmuştur. Yapılan çalışmaların kalitesi teknolojinin sağladığı yenilikler ile birlikte, eğitimli ve her geçen gün kendini geliştiren personelimiz, gerek parça gerek yazılım olarak sürekli gelişen teknolojiyi yakından takip etmekte ve ayrım gözetmeden her tür cihazın onarımını gerçekleştirmektedir.
Ücretsiz Kurye Servisi
Cihazlarınız hangi semtte olursanız olun ücretsiz olarak, kendi kurye kadroları ile adresinizden alarak, en geç 3 iş günü içinde onarılarak adresinize teslim ediyorlar.
Ücretsiz kurye hizmetleri son kullanıcı için değil, telefon bayileri için geçerlidir.
Kaynak

Devamını Okuyun!

ipod Touch oldu cep telefonu

Apple firmasının müzik ve video çaları iPod Touch ücretsiz indirilen bir uygulama ile sanal bir cep telefonuna dönüşebiliyor. Kablosuz wi-fi teknolojisini kullanan ''Truphone'' adlı yazılım sayesinde iPod Touch kullanıcıları, diğer aynı cihaz sahipleri ve Google Talk adlı mesajlaşma hizmeti kullanıcılarıyla ücretsiz telefon konuşması yapabiliyor.

Skype gibi internet üzerinden ses iletilmesini sağlayan ''voice over internet protocol (VoIP)'' sistemini kullanan Truphone'u geliştiren yazılım mühendisleri, bu uygulamayı daha da geliştirerek, yakında tüm sabit ve cep telefonlarıyla konuşma olanağı sağlamayı hedefliyor.
Smart telefonlar ve iPod Touch için bu teknolojiyi geliştiren yazılımcılar, bu hizmetten faydalanmak için kullanıcıların yalnızca kablosuz wi-fi şebekesinin kapsamı içinde bulunmalarının yeterli olacağını belirtiyor.

DIŞARDAN BATARYA

Öte yandan, yüksek enerji tüketimleri nedeniyle batarya sıkıntısı yaşayan Apple ürünlerinin kullanıcılarının imdadına, geliştirdiği dışardan takılabilen yedek batarya sistemi ile QuickerTek adlı firma yetişti.

Apple ürünleri için kablosuz ağ şebekesi konusunda uzman şirket QuickerTek'in geliştirdiği dışardan takılabilen batarya, iPod, iPod Touch ve iPhone 2G ile 3G modellerinde kullanılabiliyor.

99 DOLARA iPHONE

Bu arada, ABD'nin en büyük perakendecisi Wal-Mart'ın yeni yıl gecesi mağazalarında sadece 99 dolara Apple iPhone satacağı söylentileri teknoloji tutkunlarını heyecanlandırdı.

ABD'de AT&T telefon şirketi tarafından sadece iki yıllık sözleşme karşılığında 8GBM modeli 199 dolara ve 16GB modeli de 299 dolara satılan iPhone'un bu kadar düşük bir fiyata Wal-Mart'larda satılacağı söylentileri, Apple ve Wal-Mart tarafından ne doğrulandı, ne de yalanlandı.
Kaynak

Devamını Okuyun!

Tek tıkla cep telefonu dinle

Tek tıkla cep telefonu dinle ...Cep telefonlarını dinlemek zor değil, hatta çok kolay. Farkına varmadan belki de çoktan tuzağa düştünüz. Nasıl mı?

Türkiye Bilgisayar Mühendisleri ve Programcıları Derneği Başkanı Yılmaz Sönmez, Telekulak Araştırma Komisyonu’na bilgi verirken, cep telefonlarının IMEI kimlik numaralarıyla dinlenebildiğini açıkladı. Yollanan SMS aracılığıyla casus yazılım yüklenen telefonların konuşmaları kaydedildiği gibi, mesajları da izlenebiliyor.

Hürriyet'ten Bülent Sarıoğlu'nun haberine göre Sönmez komisyona şu bilgileri aktardı:

Mesaj atılıyor

Dinlenecek olan cep telefonuna müzik, resim veya video indirilecek bir internet adresinin bulunduğu SMS gönderiliyor. Cep telefonu kullanıcısı, kendine gelen bu SMS’i açıp içindeki internet adresine tıkladığında cep telefonu GPRS üzerinden internete bağlanıyor ve özel olarak hazırlanmış ’trojan’ adı verilen casus yazılımı cep telefonuna yüklüyor.

Kontrol telekulakta

Bu casus yazılım ile dinlenecek kişinin cep telefonu artık telefonu dinlemek isteyenlerin kontrolüne geçiyor. Casus yazılım o cep telefonu aradığı veya arandığı zaman bunu kaydediyor ve bir ses dosyası şeklinde istenen adrese yine internet üzerinden gönderiyor. Cep telefonu bu işlemi yaparken, telefon sahibi hiçbir şey hissetmiyor.

SMS’ler de izleniyor

Cep telefonuna yüklenen casus yazılım sadece konuşmaları kaydedip, istenen yere ulaştırmakla yetinmiyor. Bu casus programlar, dinlenen cep telefonuna gelen ve giden SMS’lerin birer kopyasını da dinleyen kişinin cep telefonuna veya elektronik postasına gönderiyor.

Ortam dinleme

İçine casus yazılım yüklenen cep telefonları bulundukları ortamın da dinlenmesini sağlıyor. Bu casus yazılımlar, kullanıcı cep telefonunu kapatsa bile çalışabiliyor. Çünkü, bu yazılım telefonun üzerindeki kapatma tuşuna basıldığında sanki telefon kapanmış gibi ekranı karartıyor ve telefon üzerindeki sinyal ışığının yanmasını engelliyor. Böylece, telefon görüntü olarak kapanmış gibi olsa da aslında çalışmaya devam ediyor. Telefon çalışırken de casus yazılım cep telefonunun mikrofonu ile ortamdaki sesleri kaydedip yine telekulaklara ulaştırıyor.

Tuşlarla komut

Casus yazılımın yüklendiği cep telefonuna dinleme komutları telekulak tarafından cep telefonuyla gönderiliyor. Yıldız, kare (*#) yazıp aradığınız numarayı yazarsınız, üstüne yıldız, kare (*#) dediğinizde, telefon her açıldığında ortam dinlemeyi o bildiğiniz noktaya, ister dinledikten sonra paket olarak atabilir, ister anlık olarak dinleyebilir, isterse o an telefon görüşmelerini kaydedebilir.

Başbakan’a pasif oda

Yılmaz Sönmez, dinlenmenin önüne geçilebilmesi için Başbakan ve bakanların kullanabilecekleri ’pasif odalar’ kurulmasını önerdi. Sönmez’in önerdiği pasif oda, her türlü radyo sinyalinden izole edilen odalar anlamına geliyor. Bu odalara girildiğinde cep telefonu sinyalleri de dahil her türlü yayın sinyali bloke oluyor. Yine bu odalarda kullanılan özel frekans yayıcılar ile, eğer ortamda kayıt yapan bir cihaz varsa bunun da kayıt yapması önlenebiliyor.

IMEI numarası nasıl öğrenilir

CEP telefonları üretilirken, her telefonun üzerindeki çipe International Mobile Equipment Idendity’nin (Uluslararası taşınabilir cihaz kimliği) kısaltması olan IMEI adı verilen kimlik numaraları yüklenir. Cep telefonunuzun IMEI numarasını öğrenmek için *#06# tuşlarına basmak yeterli.

Cepten dinleme maliyeti 600 YTL

CEP telefonlarına yüklenen casus yazılımlar Türkiye’de de kolayca edinilebiliyor. Bu yazılımların fiyatları özelliklerine göre 600 YTL’den başlıyor ve 5-6 bin YTL’ye kadar çıkabiliyor. Bu casus yazılımlar her türlü cep telefonu işletim sistemi ile kullanılabiliyor.

Bu yolla herkesi fişliyorlar

Genelde cinayet masasındaki polislerin kullandıkları bir yöntemden de bahseden Sönmez, şöyle konuştu: "Cep telefonu bulunduğu noktada bir sinyal veriyor, kayıtlanıyor. Artık Türkiye’de 70 milyonun nereye gittiği kaydediliyor. Cep telefonu olan kişi, adı soyadıyla login kaydı olarak fişleniyor. Bir aile katledildi. Odanın içinden yansıyan 13 sinyali toplayarak 8 saat sonra katillere ulaştılar. Hepimiz fişleniyoruz aslında."
Kaynak

Devamını Okuyun!

Cep Telefonu Olanlar Fişleniyor

Türkiye Bilgisayar Mühendisleri ve Programcıları Derneği Başkanı Sönmez, telefon sahibinin adının, soyadının, hatta gittiği yerlerin bile kaydının yapıldığını söyledi.

TBMM Telekulak Komisyonuna bilgi veren, Türkiye Bilgisayar Mühendisleri ve Programcıları Derneği Başkanı Yılmaz Sönmez, cep telefonlarının yaydığı sinyal cihazlarından telefon sahibinin adının, soyadının, hatta gittiği yerlerin bile kaydının yapıldığını söyledi. Sönmez, “Yani, artık cep telefonu olan herkes fişleniyor” dedi.
Komisyonun 2 Aralık’ta yaptığı toplantının tutanakları şöyle:
SÖNMEZ: Sinyal bilgilerinin tespiti. Bu da Türkiye’de alenen yapılıyor. Yani, artık, Türkiye’de 70 milyon insanın nereye gittiği...
BAŞKAN HAKKI KÖYLÜ: Yani, bunu kolluk güçlerinin dışında başkaları da mı yapıyor?
SÖNMEZ: Bu kaydediliyor. Herkes fişleniyor mu desek özellikle. Yani herkes, cep telefonu olan kişi, adı, soyadıyla birlikte login kaydı olarak fişleniyor.
SÖNMEZ: 60-70 bin dolarlık bir takım frekans tespit cihazları var. Uyducular çok kullanıyor. Her eve çanak kuruyorlar mesela. Havadaki frekansı yakaladığınızda indiriyorsunuz laptopunuza. Atıyorum 555 741’li bir numarayı seçiyorsunuz havada, o yayındaysa indiriyorsunuz ve bilgisayarınıza kaydediyorsunuz.
Bu pasif dinleme gibi gözüküyor ama, havadaki sanal bir frekansı tespit etmek. Bunu genelde büyükelçilikler yapıyor gibi görüyorum, düşünüyorum. Çünkü, bazen bakıyorum antenlerine, bu GSM anteni diyorum, ne yapıyor bu anten burada diye.
Sönmez’in “Şimdi, bu komisyondaki Önder Sav’ın cep telefonuna yüklendiği söylenen yazılım nereden gelmiş? Gene GSM şirketi vasıtasıyla cep telefonuna yüklenmiş olarak gözüküyor. Şimdi, bunu kim yükledi, bunun suç ortağı kim? Bir GSM şirketi örneğine bakarsanız” diye konuşmasına AKP’liler tepki gösterdi.
AKP Samsun Milletvekili Suat Kılıç, mahkemenin dinlenme olmadığına dair kararı bulunduğunu belirtince Sönmez, “Yanlış anlaşılmışsam özür dilerim” dedi.

Mertlik öldü
Sönmez, cep telefonlarına sahibinin haberi olmadan gönderilecek bir mesajla da dinleme yapılacağını söyledi. Sönmez, “Şu an odanın içinde ne kadar cep telefonu varsa, bütün sinyaller bize en yakın baz istasyonuna kayıtlanıyor. Yani, artık cep telefonu olan herkes fişleniyor” dedi.
(Milliyet)
Kaynak

Devamını Okuyun!

Cep telefonu abonesi olmanın vergisi 31 liraya çıktı

Yeni yılda vergiler yüzde 12 oranında artacak. Mobil telefon aboneliğinin ilk tesisinde (operatör değişiklikleri hariç) alınan maktu vergi tutarı 31.1 TL olarak alınacak.


Değerli kağıt bedelleri yüzde 14.3'e varan oranlarda artırıldı. Buna göre, pasaportlar için bu yıl 81 YTL olan değerli kâğıt bedeli, yüzde 11.1'lik artışla 90 TL'ye yükseldi. 35 YTL olan sürücü belgesi için 2009'da yüzde 14.3'lük artışla 40 TL bedeli ödenecek. Nüfus cüzdanı bedel ise değişmedi, 3 TL ödenecek Çevre temizlik vergisi, konutlarda su tüketim miktarı esas alınarak, büyükşehirlerde metreküp başına 20 kuruş, diğer yerlerde ise 16 kuruş olarak hesaplanacak.
Kaynak

Devamını Okuyun!

Cep telefonundan kısa mesajla yapılan bağışlardan gerçekleştirilen yüzde 15'lik Hazine kesintisi kaldırıldı

Kesintinin sona ermesiyle şubat ayından bu yana durma noktasına gelen SMS bağışlarının önü yeniden açıldı.HASAN BOZKURT'un haberi:

Hazine ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) kesintiden vazgeçmesi üzerine gözler, derneklerle kısa mesajla bağış anlaşmalarını iptal eden üç GSM şirketine çevrildi. Cep operatörleri ise yardımseverlerin Kimse Yok mu, Kızılay ve Deniz Feneri gibi derneklere yaptığı bağışlara yeniden aracılık etmek için kolları sıvadı.
Cihan Haber Ajansı, konuyu 14 Ekim 2008 tarihinde 'Devlet bağışlardan hazine kesintisi yapıyor, operatörler SMS Yardımlarından çekiliyor' başlığıyla gündeme getirmişti. SMS bağışlarında yaşanan karmaşanın temeli 2008 Şubat ayına dayanıyor. Daha önce olmayan kısa mesajla yapılan bağışlarından vergi kesintisi yüzünden 'Terörle Mücadele Kahramanlarına Destek Kampanyası' ile Kimse Yok mu gibi derneklere gelen kısa mesajlı bağışlarda büyük bir düşüş yaşandı. Çünkü, her 5 YTL'lik bağış için yüzde 15 oranında vergi istenen cep operatörleri, yardım kuruluşları ile yapılan anlaşmalarını bir bir iptal etti. İptal gerekçesi olarak ise 'Ticarete değil bağışa aracılık ediyoruz' tepkisini gösteren üç GSM şirketi bir mesaj karşılığı 75 Yeni Kuruş Hazine payı ödemeye karşı çıktı. Bu yüzden Turkcell aboneleri, üç aydır Kimse Yok mu Derneği'ne kısa mesaj ile bağış yapamıyor.

Operatörler ve dernek yetkililerinin yüzde 15'lik kesintinin iptali için Hazine Müsteşarlığı ve BTK'ya yaptıkları başvuru sonuç verdi. Hazine Müsteşarlığı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Genel Müdürü Sefa Pamuksuz imzasıyla derneklere yazı geçildi. 19 Aralık 2008 tarihli yazıda, "Müsteşarlığımızın, kamu yararına çalışan dernek ve vakıfların GSM şirketleri üzerinden gerçekleştirdiği kampanyalara yapılan bağışlar üzerinden yüzde 15 oranında Hazine payı almak gibi bir görüş ve uygulaması bulunmamaktadır." denildi. Pamuksuz imzalı yazıda, söz konusu görüşün üç GSM şirketine de gönderildiği belirtilirken, müsteşarlığın Hazine kesintisi almama görüşünün iletildiğine dikkat çekiliyor.

Hazine'nin yazısı üzerine GSM şirketleriyle irtibata geçtiklerini söyleyen Kimse Yok mu Derneği Bilgi İşlem Koordinatörü Ersin Bölükbaş, yardımseverlerin Turkcell üzerinden bağış yapamadığını, bunun çözümü için şirketle görüşmelerin olumlu geçtiğini ifade etti. Bölükbaş, Turkcell yetkililerinin tekrar SMS'li bağışa aracılık etmek için çalışmalara başladığını dile getirdi. Hayırseverlerin sorunun bir an önce çözümünü istediğini kaydeden Bölükbaş, kontörlü hat abonelerinin de SMS'li bağış yapmak istediklerini aktardı.

Cepten ayda 550 bin YTL'lik yardım yapılıyor

Kısa mesajla bağış, derneklerin ihtiyaç sahiplerine ulaşmasında hayati önem taşıyor. Aboneler, belli bir numaraya mesaj atıyor. Atılan SMS karşılığında cep telefonu faturalarına 5 YTL ekleniyor. Turkcell, Vodafone ve Avea, bu gelirleri hayır derneklerine aktarıyor. Dernekler de bu bağışları ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. SMS mesajını, pratik olduğu için tercih eden yardımseverler derneklere ayda ortalama 110 bin mesaj gönderiyor. 5 YTL ile çarpıldığında ayda yaklaşık 550 bin yeni lira ihtiyaç sahiplerinin derdine derman oluyor.
Kaynak

Devamını Okuyun!

25 Aralık 2008 Perşembe

Cep kanseri 2,5 kat arttırıyor

Cep telefonlarını elinden düşürmeyenlere kötü haber. Konuşurken yayılan dalgalar beyin tümörlerinin oluşumunu 2.5 kat arttırıyor.Cep telefonlarının insan hayatına yönelik tehdidi konusunda yapılan araştırmalar her geçen gün daha da somut verileri ortaya koyuyor.

Sağlık Bakanlığı Kanser Dairesi Başkanı Dr. Murat Tuncer'den, "cep"ten yayılan elektro manyetik dalgaların yol açtığı zarara ilişkin ciddi uyarı geldi. Dr. Tuncer, cep telefonu frekanslarının yaydığı dalgaların, beyin tümörlerinin oluşumunu 2.5 kat arttırdığına işaret ederek, cep telefonlarından mümkün olduğunca uzak durulması uyarısında bulundu.
ÇOCUKLARI UZAK TUTUN
Sürekli vücutta taşınması nedeniyle cep telefonu frekanslarının zarar verme olasılığının yüksek olduğuna işaret eden Dr. Tuncer, "Elektro manyetik dalga yayan cihazlardan vücuda en yakın taşınan cep telefonları, bu nedenle en çok zararı onlardan alıyoruz" dedi. Dr. Tuncer, yapılan araştırmalara göre önümüzdeki yıllarda cep telefonlarının daha ciddi zararlarının ortaya çıkabileceğini, bu nedenle çocukların korunmasının çok önem taşıdığını bildirdi.
TAKVİM
Kaynak

Devamını Okuyun!

Cep telefonları kanser yapar mı?

Onkoloji enstitülerinde yapılan labaratuvar çalışmalarında cep telefonlarının yaydığı radyasyonun kansere yol açtığı şimdiye kadar bilimsel olarak kanıtlanamamış veya istatistiki olarak gösterilememiştir. Çalışmalar hâlâ sürmektedir. Çok yüksek radyasyon seviyelerinin insanlarda zararlı etkilere neden olduğu bilinmektedir. Ancak burada sözü edilen "yüksek radyasyon seviyesi" ile cep telefonları değil çok güçlü UHF/VHF televizyon vericileri, FM radyo vericileri ve radarlar kastedilmektedir. En çok korkulması gerekenler bunlardır.Örneğin İstanbul Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'nın UHF/VHF televizyon vericilerinin bulunduğu Çamlıca'da yaptığı çalışmalarda bu radyasyonun etkisi altında yaşayan insanların vücut sıcaklıklarının 2 derece daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Cep telefonuyla 6 dakikadan uzun konuşulmamalıdır. Oysa cep telefonuyla yapılan görüşmelerde eğer konuşma süresi 6 dakikayı geçmişse, sadece telefonun en yakın etkilediği kulak çevresindeki ve beyindeki dokularda yalnızca 0.5 derecelik bir sıcaklık artışı meydana gelir. 6 dakikadan daha kısa süren görüşmelerde böyle bir sıcaklık artışı meydana gelmez.Vücut ısısının yarım derece artması ile kanser arasında bir ilişki yoktur. Sıcaklık artışının vücuda hangi olumsuz etkileri olduğu henüz bilinmemektedir. Belki de vücudun dengesini bozuyor diye düşünülebilir. Fakat ortada cep telefonuyla meydana geldiği kanıtlanabilmiş başka bir hastalık da yoktur.

Baz istasyonları tehlikeli midir?

Baz istasyonları 20-45 watt civarında değişen güçlerle çeşitli binalara, kulelere, köprülere monte edilmektedir. Baz istasyonları televizyon vericileri kadar yoğun manyetik alan oluşturmazlar.
Uygun yerleştirilmiş baz istasyonlarının halk sağlığına olumsuz etkisi yoktur. Söz gelimi üzerinde kuvvetli baz istasyonu kurulmuş bir kulenin altındaki dolaşan bir kişinin alacağı radyasyon miktarı, cep telefonuyla konuşmakta olan bir kişinin alacağı radyasyonun "5000'de biridir". Yani baz istasyonları cep telefonundan daha az tehlikelidirler. Buna rağmen insanlar çevrelerindeki baz istasyonlarından daha çok endişe ederler.

Burada önemli olan nokta baz istasyonu takıldığı noktanın 16 metrekare civarında kimsenin bulunmaması gerekir. Yani baz istayonu bir binaya takılıyor ise en yakın daireden en az 4-5 metre yükseğe veya uzağa takılmalıdır. Bu mesafenin ötesi güvenlidir.

Cep telefonu alırken nelere dikkat etmeliyim?

Her cep telefonunun SAR değeri adı verilen bir radasyon yayma ölçüsü vardır. SAR değeri ne kadar düşükse o kadar iyidir. Alacağınız cep telefonunun SAR değeri 0.1 w/kg'ın altında olmalıdır.

Cep telefonu firmaları ürünlerinin üstüne SAR değerini yazmak zorundadır. Telefonunuzun SAR değeri muhtemelen pil yuvasının üzerindeki etiketlerde veya ürünün kutusunun içinde yazar.
Özetlersek
1- Televizyon ve radyo vericilerinden mümkün olduğu kadar uzakta yaşamak gerekir.

2- Cep telefonları ve baz istasyonlarının herhangi bir kansere yol açtığı henüz ispatlanamamıştır. Ancak bu konudaki araştırmalar hâlâ sürmektedir.

3- Tedbiri elden bırakmayınız ve telefonla konuşurken 6 dakikayı geçmeyiniz.

4- Mümkünse kulaklık kullanınız ve cep telefonunuzu vücudunuzdan uzakta taşıyınız.

5-Aldığınız cep telefonlarının SAR değerinin 0.1 w/kg altında olmasına dikkat ediniz.

6- Baz istasyonlarının halk sağlığı üzerine kanıtlanmış olumsuz hiçbir etkisi yoktur.

7- Apartmanlarda en yakın daireye 4 metre mesafede olacak şekilde kurulmuş baz istasyonlarının ne apartmandakilere ne de komşu apartmanlara hiçbir zararı yoktur.

8- Piyasada "radyasyonu emen ışıklı yapıştırma" diye satılan yapıştırmaların hiçbir faydası yoktur.

Konuyla ilgili web siteleri ve raporlar
# Dünya Sağlık Örgütü'nün elektromanyetik dalgalar, cep telefonları ve baz istasyonları hakkındaki raporu. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs193/en/
# IEGMP, Cep Telefonu Bağımsız Uzmanlar Çalışma Grubu'nun web sitesi. http://www.iegmp.org.uk

Editörün notu

Son günlerde basında sıkça "akustik nörinom, tükrük bezi kanseri vs " ile ilgili haberleri görmekteyiz. Elbette yapılan klinik çalışmalar artık sonuç veremeye başlayacaktır. Cep telefonu nispeten yeni bir teknolojidir henüz üzerinde güvenilir tıbbi istatistiki araştırmalar yapılacak kadar uzun süre kullanılmamıştır. Hâlâ ortada kesin sonuçlar yoktur.

Gelişmelerin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Tavsiyemiz yine aynı olacaktır, tedbiri elden bırakmayınız ve cep telefonuyla yapacağınız konuşmalarınızı fazla uzun tutmayınız.

Sağlıklı ve mutlu günler dileriz.
Kaynak

Devamını Okuyun!

Sağlık Bakanlığı cep telefonlarına karşı uyardı

Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, cep telefonlarının beyin tümörü riskini iki kat, işitme sinirine ait tümör riskini ise 2.4 kat arttırdığını bilimsel olarak kanıtlandığını söyleyerek, “Özellikle çocuklar ve gençlerin cep telefonu kullanımına çok dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.
ANKARA (ANKA)
Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, cep telefonlarının beyin tümörü riskini iki kat, işitme sinirine ait tümör riskini ise 2.4 kat arttırdığını bilimsel olarak kanıtlandığını söyleyerek “Özellikle çocuklar ve gençlerin cep telefonu kullanımına çok dikkat etmeleri gerekiyor” dedi. Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, ANKA'ya yaptığı açıklamada,manyetik alanların kanser yapıcı tehlikesine karşı uyarıda bulundu. Prof. Dr. Tuncer, cep telefonlarının özellikle sıklıkla kullanılan tarafta tümör riskini arttırdığını söyledi. Cep telefonlarının beyin tümörü riskini iki kat, işitme sinirine ait tümör riskini ise 2.4 kat arttırdığını bilimsel olarak kanıtlandığını belirten Prof. Dr. Tuncer, “Korktuğumuz da buydu zaten. Elektromanyetik alanların kanser yapıcı etkileri gün geçtikçe kanıtlanıyor” dedi. Cep telefonlarının gereksiz yere kullanılmaması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Tuncer, “Maalesef böyle kanseri arttırıcı bir etkisi var. Özellikle çocuklar ve gençlerin cep telefonu kullanımına çok dikkat etmeleri gerekiyor” diye konuştu.

EKONOMİK KRİZİN DE KANSER YAPICI ETKİSİ VAR

Prof. Dr. Tuncer, çevresel yapının da kansere neden olabileceğini ifade etti. Son dönemde yaşanan ekonomik krizin yarattığı endişe nedeniyle kanser yapıcı faktörler arasında yer aldığını kaydeden Prof. Dr. Tuncer, “Karamsarlık, depresyon, sürekli çatışmalar, iç çatışmalar, ekonomik krize bağlı olarak endişe kansere neden olabilir” dedi.

Prof. Dr. Murat Tuncer şunları söyledi:
“Çevresel yapımızın, beyinsel faaliyetlerimizin, streslerimizin, üzüntü ve sevinçlerimizin tren raylarını değiştiren mekanizma gibi vücudumuzdaki bazı mekanizmaları değiştirdiği gösterildi. Hücrelerin çoğalma sistemlerini değiştiren mekanizmalar var vücudumuzda. Ağır ve uzun süre stres altında kalındığında bu mekanizmalar devreye girerek yolunda giden hücre bölünmelerini anormal şekle çevirebiliyorlar. O yüzden psikososyal yapımızın, çevremizin kanser oluşumunda çok önemli bir rolü olduğu ortada.”

Kaynak

Devamını Okuyun!

Cep Telefonlarının Sağlığa Etkileri

Dünyada bugün 1 milyar, Türkiye'de ise 22 milyon kadar cep telefonu kullanıcısı olduğu sanılıyor. Küçük çocukları ve iyice ileri yaştakileri saymazsak, Türkiye’de her iki kişiden biri cep telefonu kullanmakta. Özellikle Türkiye'de birçok kişinin yollarda, bekleme salonlarında ve parklarda' elleri kulaklarında' dolaştığını görmekteyiz.
Gitgide daha çok kullanılan cep telefonlarının sağlığa etkileri nedir? Bilim teknik bu konuda ne diyor? Bu yazımızda 'bilim tekniğin bugün ulaştığı düzeydeki gerçekçi değerlendirmeleri, konuya yabancı olanların kolayca izleyebilmeleri için, oldukça basit bir dilde aktarmaya çalışacağız.
Cep telefonlarının sağlığa etkilerinin daha iyi anlaşılabilmesi için, her şeyden önce, Cep Telefon Sistemlerinin nasıl çalıştıklarını kısaca açıklamak yararlı olabilir.
Cep telefon sistemleri nasıl çalışıyor?Sayıları gitgide artan cep telefonlarına, elektromanyetik dalga yayan, bir çeşit taşınabilir 'radyo verici ve alıcısı' gözüyle bakılabilir. Cep telefonları hiçbir zaman,birbirleriyle doğrudan iletişim-kuramazlar, hatta yan yana dursalar bile. Bunların arasındaki iletişim, genellikle yüksek yerlere (ev çatılarına, direklere vb.) yerleştirilmiş ve adına 'Baz İstasyonları denen, sistemler aracılığıyla yapılıyor. Cep telefonu kullanan kişilerin.. sayısı çoğaldıkça zorunlu olarak baz istasyonları sayısı da çoğalmaktadır. Bir kenti ve hatta bir ülkeyi kapsayan baz istasyonları, bal peteğine benzetilebilecek birçok hücrenin merkezlerine yerleştirilmiş, alıcı ve verici antenli sistemlerden oluşmaktadır.

Böyle bir sisteme 'Hücresel İletişim Sistemi' deniyor. Baz istasyonu konuşmayı, sabit bir kablo üzerinden ya da yönlendirilmiş elektromanyetik dalga demeti halinde (yönlü radyolinklerle) Mobil Anahtarlama Merkezlerine ulaştırır ve konuşma, oradan ,'Cep Telefon Sistem Sunucusunun' Ana Bilgisayarına iletilir. Bu bilgisayar, tüm cep telefonlarını nerede olduklarını bildiğinden konuşmayı, alıcı cep telefonun bulunduğu en uygun baz istasyonuna yollar ve oradan da alcının cep telefonuna ulaşır ve karşılıklı konuşmalar aynı yoldan gidip gelir. Konuşma ücretleri de bu bilgisayarda hesaplan Ana Bilgisayarın her bir cep telefonunun yerini belirleyebilmesi için, her cep telefonunun belirli aralıklarla sinyal vermesi gereklidir. Cep telefonu çok sık yer değiştirmediğinde, telefon daha uzun zaman aralıklarında, örneğin her Yarım saatte bir, bir saniyeden daha az süren kısa sinyaller verir, Sık yer değiştirmelerde ise 'yer bildirme sinyalleri' sıklaşır.

Elektromanyetik dalgalar nasıl ve ne ölçüde etkiler?
Merkezinde küçücük bir cep telefonu olan büyücek bir küre tasarlarsak, bu kürenin soğan kabukları gibi iç içe Sarılmış küresel yüzeylerinin, demet şeklinde yayın yapılan yöndeki her noktasına, bu antenin yaydığı elektromanyetik dalgalar ulaşır ve bunlar bu bölgede bir 'elektromanyetik alan' oluşturur. Küre merkezinden ya da antenden uzaklaştıkça alan şiddetinin ve böylelikle elektromanyetik dalgaların etkisinin azalacağı açıktır.

Baz istasyonları, elektromanyetik dalgaları, genellikle yönlendirilmiş demet şeklinde yaydıklarından, örneğin yerleştirildiği çatının altındaki apartman dairesinden çok, demetin yayıldığı yönde (baz istasyonunun kapsayacağı yollara ve uzaktaki yapılara doğru) etkili olabilirler ama, dalgaların şiddeti, kabaca, aradaki uzaklığın karesiyle ters orantılı olarak büyük ölçüde azaldığından, bunların oralardaki insanlara etkileri, çok kez, cep telefonlarının insana etkilerinden daha azdır.

Öte yandan, baz istasyonlarının, bal peteği benzeri sık hücrelere sistemiyle kurulmuş olması sonucu, hem baz istasyonlarının ve hem de cep telefonlarının alçak güçte çalışmaları sağlanarak iletişim kurulur. Böylelikle bunların çevrede oluşturdukları elektromanyetik alanlar ve bunların insana etkisi de düşük düzeyde olur. Buna karşılık daha az sayıdaki baz istasyonlarıyla iletişim kurulmuş olsaydı, iletişimi sağlayabilmek için, hem baz istasyonun ve hem de cep telefonunun gücünü çoğaltmak gerekçesinden, elektromanyetik alanın şiddeti ve insana etkisi de daha çok olacaktı. Kulağımıza dayadığımız cep telefonunun yarattığı ya da baz istasyonundan kaynaklanan elektromanyetik alanın böylelikle içine gir.en vücudumuzdaki dokulara, elektromanyetik dalgalar çarptığında, bunların bir miktarı, elektromanyetik alanın şiddetine ve dokunun özelliklerine bağlı olarak, hücrelerdeki bazı moleküllere enerjilerini aktararak bunları az yada çok etkilerler.

Örneğin hücrelerdeki bir su molekülü, elektromanyetik alanın etkisiyle bir pusula gibi, saniyede trilyonlarca kez, alan doğrultusuna yönelir. Molekül, bu yönelme hareketi için gereken enerjiyi elektromanyetik alandan alır ve bu hareket enerjisi, sürtünmeyle, yani molekülün yönelme işlevi sırasında, ortamın bu harekete karşı gösterdiği dirençle ısıya dönüşerek canlı dokunun sıcaklığı, az da olsa, bir miktar artar, İşte bu, cep telefonlarının ve baz istasyonlarının yaydığı elektromanyetik dalgaların, canlıları etkileme yollarının en önemlisi olan “ısıl etkisidir”. Isıl etkiler dışında, 'ısıl olmayan etkiler' de vardır ve bunlarla ilgili bazı bulgular ileri sürülmekle birlikte, son 20-30 yıldır yapılmakta olan yoğun bilimsel çalışmalar bu etkilerin kapsamını bilimsel güvenilirlikle henüz ortaya koyamamıştır.

Sınır değerler
Uluslararası Bilimsel Kurulca saptanan 'sınır değerler', yukarda ayrıntılarıyla açıkladığımız, ısıl etkilere dayanmaktadır. Sınır değerlerin belirlenmesinde ise izlenen yol şu oldu:70 kg ağırlığındaki birinin vücudunda, 'hareketsiz durumda' yaklaşık olarak 80 Watt .'a eşdeğer güçte bir enerji alışverişi olur (80 Watt' lık bir elektrik ampulünün yanarken alıp, tükettiği enerji kadar). Buradan, vücudun kilogramı başına güç yoğunluğu olarak kabaca 80/70= 1,2 Watt bulunur. Yolda yürüdüğümüzde ya da bisiklete bindiğimizde ise vücudumuzun enerji kullanımı artar ve güç yoğunluğu vücudumuzun kilogramı başına 3 ile 5 Watt'a ulaşır. Bu düzeylerdeki bir güç yoğunluğu, eğer dışardan, elektromanyetik dalgalar yoluyla vücutta oluşursa bunun vücuttaki organ ve dokuların normal işlevleri yoluyla giderilebileceği ve vücutta herhangi bir hasar oluşmayacağı düşünülmüş ve ilk sınır değerin , belirlenmesi böylece ortaya çıkmıştır.

Son 30 yıldır özellikle hayvanlar üzerinde yapılan deneyler ve çok çeşitli bilimsel çalışmalar;' herhangi bir nedenle, tüm vücut ve dokulardaki dereceyi (IOC) aşan sıcaklık artımı sonucu, vücutta bazı bozuklukların (hasarların) ortaya çıktığını göstermektedir, Öte yandan vücutta 30 dakika boyunca 1 derecelik sıcaklık artımına yol açan ve cep telefonu sistemlerinin elektromanyetik dalgalarından kaynaklanan güç yoğunluğu ise kilogram başına 4 Watt kadar olup, bu değer, 'temel sınır değer' olarak kabul edilmiştir, Koruma payı göz önüne alınarak, bu değerin onda biri olan 0,4 Watt/kg, ilgili mesleklerde çalışanlar için Sınır değer olarak öngörülmüş ve bunun da beşte biri olan 0,08 Watt/kg halktan her bir kişi için Sınır değer olarak Uluslararası Bilimsel Kurulca belirlenmiştir. Bu sınır değerlerden, başka sınır değerler de türetilmiştir.

Özetlersek, sınır değerlerin cep telefon sistemleri için anlamı şudur: Cep telefonlarının ve baz istasyonlarının yapımı, kullanımı ve işletilmesi öyle olmalıdır ki, bunlardan yayılan elektromanyetik dalgalar y0luyla insan vücudundaki sıcaklık artımı, 30 dakika süresince, ortalama dereceyi (1 dereceyi) aşmasın. Sınır değerlerin aşılmaması, sistemi kurup işleten şirketlerce, ve denetimi de ilgili Devlet Kurumlarınca yapılmaktadır.

Elektromanyetik dalgaların 'Isıl olmayan' etkileri konusunda yapılmakta olan birçok bilimsel çalışma, bugün bile aradan 30 yıl geçmesine rağmen, düşük alan şiddetlerindeki elektromagnetik dalgaların etkilerini kesinlikle ortaya koyacak bulgu ya da kanıtlardan daha çok uzaktır. Zaman zaman yapılan bazı 'sözde bilimsel' yayınlarda, kanser olasılığının artımından, uyku bozukluklarına, baş ağrısından, insanların iktidarsızlığına kadar bir dizi olumsuz etkilerden Söz edilmektedir.

Cep telefon sistemlerinde kullanılan elektromanyetik dalgalar, insan vücudu hücrelerindeki moleküllerin birbirleriyle bağlantısını kopartacak,ve ayrıca, hücre çekirdeğindeki DNS gibi molekülleri bozacak güçte olmadıklarından, kansere neden olabilecek etkiyi gösteremezler. Ancak, dejenere edilmiş, yapay olarak gen teknolojisiyle bozunmuş hücrelerin elektromanyetik alanların etkisiyle daha da bozunup çoğalması olanak dışı değildir.

Gen teknolojisiyle değişikliğe uğratılmış ve elektromanyetik alanlar dışında bile, vücutlarındaki bağışıklık sistemlerinde tümörlerin oluşma olasılığı artmış fareler üzerinde elektromanyetik dalgalarla yapılan bir çalışma Almanya’da cep telefonlarıyla ilgili epey kaygıya neden olmuştur. Bu çalışmada kullanılan 200 farenin yarısı, 18 ay boyunca, günde 2 kez ve yarımşar saat, 900 Mhz frekanslı elektromanyetik dalga alanında tutulmuş (digital tele iletişim ağında) ve bu süre sonunda ışınlanan farelerde, ışınlanmayanlara göre iki kattan daha çok tümör oluştuğu görülmüştür. 'Bu şimdi bir kanıt mıdır ?' diye sorulduğunda, Almanya Radyasyondan Korunma Kurumundan (BfS) Prof. J. Bernhardt Hiçbir şekilde kanıt olamaz!' diye yanıtlıyor ve ekliyor:

Ama sonuçlar ilginç ve daha uzun süre izlenmesi gerekir. Çalışmayı yapan bilim adamları da, aldıkları sonuçların çok büyütülmemesi gerektiğini, çünkü araştırmada, genleri değiştirilmiş fareler kullandıklarını ve ayrıca hayvanlar üzerinde yapılan çalışmaların insanlara hemen tıpatıp aktarılamayacağını belirtiyorlar. BfS, bu araştırmanın sonuçlarının, bu konuda daha ayrıntılı temel bilimsel çalışmalara gereksinim olduğunu gösterdiğini ve bugünkü sınır değerlerinin değiştirilmesine gerek olmadığını açıklamıştır. 'Paniğe gerek yok (Ama telefonda kısa konuşmanın da bir zararı olmaz deniyor. lsıl olmayan etkiler sonucu ileri sürülen yukarıdaki öbür savların dünyadaki bağımsız bilimsel kurumlarca 'bilimsel olarak sınandığıyla' ilgili açıklamalar ve yayınlar yoktur.

lsıl olmayan etkilerle ilgili olarak, bilimsel güvenilirliği sınanmış tek bulgu, elektromanyetik dalgaların, vücuda yerleştirilmiş, sağlıkla ilgili bazı yardımcı aletleri bozabileceğidir. Örneğin cep telefonları, vücutlarında 'kalp pili' bulunan kişilerde kalbe 25 cm'den daha yakın taşınmamalıdır. Buna karşılık baz istasyonlarının çevresindeki bölgede yaşayan kişilerdeki kalp pillerine, baz istasyonlarının herhangi bir etki yaptığı saptanmamıştır. Hastane ve uçaklardaki duyarlı bazı aletler de cep telefonlarından olumsuz etkilenebildiklerinden, bunların buralarda kullanılması sakıncalı olabilir ve bu nedenlerle buralarda genellikle yasaklanmışlardır. Öte yandan, özellikle baz istasyonlarıyla ilgili 'psikolojik etkiler' de halk arasında görülmektedir. Örneğin Almanya'da, oturduğu evin yakınındaki bir çatıya yerleştirilen bir baz istasyonu nedeniyle geceleri uyuyamadığından ve baş ağrısından yakınan bir kişinin başvurusu yetkililerce yerinde incelendiğinde, yeni kurulan baz istasyonunun henüz baz istasyonları devresine alınmadığı, işletilmesine başlanılmadığı ortaya çıkmıştır.

Sonuçlar ve öneriler
Bilim, bilindiği gibi, gözlem, karşılaştırma ve bunların bilimsel yol ve yöntemlerle değerlendirilip sınanmasına dayanır. Önceki bölümde belirttiğimiz 70 kg ağ1rlığındaki 'hareketsiz bir kişinin' vücudundaki enerji alışverişinden kaynaklanan toplam 80 Watt'lık güç, bu kişinin bisikletle dolaşması durumunda 70kg x 5 Watt/kg = 350 Watt'a çıkarken, bu kişinin 'sınır değerin korunduğu bir elektromanyetik alanda' hareketsiz durumda bulunması halinde vücudundaki toplam güç alışverişi 70kg x 0,08 Watt/kg = 5.6 Watt artım gösterecektir. Vücudun doku ve organları, bisiklete binmekle ilgili 350 Watt'lık bir güç artımını olağan işlevleriyle giderip, vücut sıcaklığını bir süre soma yine dengelerken, 5,6 Watt'lık güç artımını da, nasıl olsa dengeleyebileceği düşünülebilir. Ancak elektromanyetik alanda hangi süre kalındığı ve ayrıca başka aletlerden kaynaklanan elektromanyetik alanların katkısının da bulunabileceği gözönüne alındığında, oluşacak toplam güç artımının vücut sıcaklığını 1 derece 'nin üstüne çıkarmaması gerekir. Bu nedenlerle, sınır değer olarak belirlenen 0,08 Watt/kg 'lık güç yoğunluğu, halktan bir kişi için uygun ve koruyucu bir değer olarak görülmelidir.

Bugün cep telefonlarının, 'kişiye erişilebilirlik' özelliği, bunları gerek iş ve gerekse özel yaşamımızın bir parçası haline getirmiştir. Acil durumlarda cep telefonlarıyla sağlanan iletişimle insanların kurtarılabildiğini biliyoruz. Ayrıca dünyada cep telefon sistemleri ve bunların işletilmesiyle ilgili iş alanlarında milyonlarca insan çalışmakta yeni ürünler üretilmekte ve böylelikle yeni iş alanları yaratılmaktadır. Cep telefonlarından ve baz istasyonlarından yayınlanan elektromanyetik dalgaların, sınır değerler korunduğu sürece, insan sağlığına herhangi olumsuz bir etkisi olabileceği saptanamamasına rağmen, çok düşük dozlarla ilgili araştırmaların sürdüğü ve bu düzeyde ortaya çıkabileceğinden kuşku duyulan bazı bozuklukların, kapsamlı ve uzun süreli araştırmalara gereksinimi olduğu göz önüne alınarak, tüm başka 'yeni teknoloji ürünlerinde olduğu gibi, cep telefonlarını da 'dozu kaçırmadan' kullanmak doğru olacaktır.

Koruyucu önlemler
Bilim ve tekniğin bugün eriştiği ve yukarda kabaca açıklanan bulgular ışığında ileriye dönük koruyucu önlemler olarak, özetle şunları önerebiliriz:

1. Cep telefonlarının gereksiz yere kullanılmaması ve konuşmalarının kısa kesilmesi (Ulaşılabilir olmak, yerini bildirmek, kısacası mesaj vermek için kullanılması; uzun iş görüşmeleri ya da söyleşilerin, Olduğunca, ev ve işyerlerindeki sabit telefonlardan yapılması)

2. Cep telefonunun konuşurken kulağa yapıştırılmaması (birkaç cm uzakta tutulması) ve ara sıra telefonun öbür kulağa aktarılması

3. Çocukların bir yaşam boyu cep telefonlarıyla yaşayacakları düşünülerek, küçük yaşlarda çocuklara cep telefonu alınması yerine, gerektiğinde yerini belirleyebilmek için kendilerine ödünç cep telefonu verilmesi (İngiltere'deki ilgili Bilimsel Kurum, çocukların cep telefonu kullanmamasını önermektedir)

4. Ailelerin ve özel1ilde okulların, cep telefonlarından yayılan elektromanyetik dalgalar konusunda ve bunların etkileriyle ilgili olarak çocukları bilgilendirmeleri ve telefonu açmadan önce, uzun konuşmamaları için, ne söyleyeceklerini önceden düşünüp, biraz hazırlık yapmaları hem ileriye dönük 'koruyucu sağlık' ve hem de "ailenin telefon giderlerinin azalması" açısından yararlı olacağı açıktır.

5. Baz istasyonları, ilgili yönetmeliklere göre planlanıp, sınır değerler korunacak şekilde kurulmalı ve ölçümler belirli aralıklarla yapılıp bu değerlerin korunduğu kanıtlanmalıdır.

Hazırlayan: Yüksel Atakan
Radyasyon Fizikçisi - Almanya

Kaynak

Devamını Okuyun!
 

Home | Kayıt RSS | Blogspot HTML | Cep Rehber | Cep Rehber | Cep Rehber

CEP REHBER © Template Design by Herro | Publisher : Templatemu